logo

Moldova ar trebui să devină un exemplu de toleranţă interetnică. Opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-ar-trebui-sa-devina-un-exemplu-de-toleranta-interetnica-opinii-7978_1015338.html

Republica Moldova ar trebui să devină un exemplu la capitolul toleranţă interetnică. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Victor Grebenşcikov, expert în probleme interetnice, consideră că legislaţia moldovenească privind minorităţile etnice este una bună, însă există probleme cu executarea ei, iar de aici încep toate problemele. Grebenşikov a oferit exemplul României, care alocă resurse financiare pentru susţinerea diferitor programe şi integrarea minorităţilor în comunitatea românească.

Grebenşcikov a mai declarat că votul minorităţilor etnice la scrutinul din noiembrie va fi unul dispersat, deoarece o parte din aceşti votanţi vor fi atraşi de lozincile pro-ruse, iar o altă parte, care lucrează în spaţiul UE, îşi vor da opţiunea pentru partidele proeuropene.

Preşedintele Comunităţii ucrainenilor din Republica Moldova, Nicolae Oleinik, a declarat că majoritate reprezentanţilor minorităţilor etnice conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova susţin parcursul european al ţării. Totodată, Oleinik şi-a exprimat regretul pentru faptul că reprezentanţi ai minorităţilor etnice se găsesc într-un număr redus în structurile administrative centrale. „În localităţile din Nord avem 45 de primari de naţionalitate ucraineană, dar în administraţia publică centrală aproape că nu sunt reprezentanţi de naţionalitate ucraineană”, a precizat Oleinik.

Olga Goncearova, preşedintele Adunării Popoarelor din Moldova, consideră că este necesară mai multă toleranţă faţă de reprezentanţii minorităţilor etnice în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii de stat. „În primul rând, predarea limbii de stat pentru reprezentanţii minorităţilor etnice este la cel mai scăzut nivel. În al doilea rând, nu-mi place că din limbă se face politică. Să luăm de exemplu localităţile găgăuze, unde se vorbeşte limba găgăuză şi limba rusă. Eu nu văd necesitatea ca aceştia să fie impuşi să înveţe limba de stat, dacă nu ocupă funcţii publice”, a motivat Goncearova.

La rândul său, directorul adjunct al Biroului Relaţii Interetnice, Vera Petuhov, a spus că Republica Moldova deja poate fi un exemplu a toleranţei interetnice, deoarece, cu excepţia unor cazuri particulare, nu au existat conflicte în masă pe motive interetnice.