logo

Moldova a devenit oficial parte a Tratatului privind Comerţul cu Arme


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-a-devenit-oficial-parte-a-tratatului-privind-comertul-cu-arme-7967_1022762.html

Moldova a devenit oficial stat parte a Tratatului privind Comerţul cu Arme, urmând să-şi exercite obligaţiunile sale internaţionale de a preveni comerţul ilicit de arme. Moldova a semnat documentul respectiv la 10 septembrie 2013 şi l-a ratificat pe 28 mai 2015. Prim-ministrul Valeriu Streleţ, însoţit de ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, a depus instrumentele de ratificare a Tratatului privind Comerţul cu Arme, în cadrul unui eveniment ce s-a desfăşurat pe marginea Segmentului Înalt al Adunării Generale ONU, transmite IPN.

Guvernul informează că ratificarea de către Republica Moldova a acestui tratat este un angajament de a fortifica eforturile naţionale de consolidare a capacităţilor în domeniul controlului armamentului, contribuind astfel la consolidarea păcii şi securităţii la nivel regional şi global. Totodată, Moldova urmează să-şi ajusteze legislaţia naţională ce ţine de controlul exportului şi importului de mărfuri strategice, beneficiind de asistenţă internaţională în domeniu.

Tratatul privind Comerţul cu Arme este primul instrument legal multilateral obligatoriu, care stabileşte standarde internaţionale asupra comerţului de arme convenţionale şi muniţii, fiind destinat să promoveze responsabilitatea şi transparenţa în comerţul global. Documentul a intrat în vigoare după ratificarea de către 50 de state, pe 14 decembrie 2014.