logo

Miza Summitului de la Vilnius este Ucraina, Igor Boţan


https://www.ipn.md/index.php/ro/miza-summitului-de-la-vilnius-este-ucraina-igor-botan-7978_1008182.html

Semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE nu înseamnă că procesul devine ireversibil, dar înseamnă că Moldova se ridică pe o nouă treaptă de integrare europeană. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul Igor Boţan. El este de părere că pentru Moldova ar fi un eşec total, dacă şi-ar schimba acum vectorul politic.

În cadrul dezbaterilor publice „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, organizate de agenţia IPN, Igor Boţan, a declarat că din punctul său de vedere, miza Summitului de la Vilnius este Ucraina. „Aceasta va semna Acordul de Asociere şi ea este miza cea mare. Moldova este un supliment la acest proces. A doua miză, deja internă, este modernizarea Republicii Moldova. Noua situaţie va impune clasa politică să depună eforturi să se modernizeze. Ratificarea şi semnarea, probabil, va avea un efect pozitiv dacă toţi vor face un efort comun”, a menţionat expertul.

Igor Boţan spune că modul în care va acţiona acest Acord de Asociere s-a văzut în 2008, când Rusia făcea presiuni ca Moldova să ia atitudine faţă de conflictul din Georgia. „Atunci preşedintele Vladimir Voronin a spus că Republica Moldova va aştepta să vadă reacţia UE şi  mai apoi va face la fel. După semnarea Acordului, Moldova, practic, îşi asumă responsabilitatea să acţioneze ca UE. Dar semnarea acestui acord încă nu înseamnă ireversibilitate, ci înseamnă că ne ridicăm pe a doua treaptă de integrare europeană”, a subliniat expertul.

Igor Boţan a mai spus că, târziu, dar, totuşi, politicienii au înţeles că trebuie să comunice cu poporul despre procesul de asociere ca acesta să înţeleagă care vor fi beneficiile. „Oferta care vine din partea Rusiei prevede conservarea înapoierii, aceasta ne zice: „Exportaţi cât vreţi, de ce calitate vreţi”. Aşa Moldova nu se va dezvolta”, a menţionat directorul ADEPT.

Expertul a adăugat că Republica Moldova nu poate să-şi permită să oscileze între Uniunea Europeană sau cea Euroasiatică, deoarece este riscant să-şi schimbe vectorul strategic, iar UE nu va mai avea încredere în acest stat după ce va vedea indecizia lui.

Dezbaterea „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, este ediţia a XXII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.