logo

Miza pe alegerile din municipiul Chișinău este mare, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/miza-pe-alegerile-din-municipiul-chisinau-este-mare-opinie-7978_1040515.html

Miza pe alegerile din municipiul Chișinău este mare pentru că în capitală este o pătrime din tot electoratul din Moldova. Respectiv, felul în care se vor mobiliza forțele politice, va crea o mișcare de integrare a acestui electorat în alegerile parlamentare din anul curent. Această opinie aparține directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu, exprimată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„În al doilea rând, Chișinăul are o miză economică uriașă. Cine controlează administrația acestui oraș, controlează 60% din Produsul Intern Brut. Nu controlează efectiv, dar economia este concentrată aici, migrația internă vine spre oraș, sunt cele mai importante instituții culturale, educația. Toate acestea vot stimula partidele politice ajuta să se poziționeze strategic pentru miza alegerilor parlamentare”, a spus Igor Munteanu.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că decizia de a nu organiza alegeri locale în municipiile Chișinău și Bălți ar fi o decizie sinucigașă pentru Partidul Democrat. Potrivit lui, acum liderii pro-europeni ar trebui să înțeleagă și să răspundă așteptărilor cetățenilor din Chișinău. „Ei trebuie să țină cont ce trebuie să facă acest primar, dacă îl vor lua pe primul întâlnit în cale nu cred că o să aibă succes nici partidele pro-europene”, a spus editorialistul.

Președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron, consideră că a venit timpul să se facă anumite evaluări și să se renunțe la exercițiul de alegere a primarilor pentru că această dualitate de putere între consiliile locale și primari afectează societate timp de 25 de ani. „Noi nu ne mișcăm înainte în mare parte și din cauza dualității puterii. Chișinăul este exemplul cel mai elocvent. Prin urmare, sunt de părerea că trebuie să renunțăm la exercițiul de alegere a primarilor pentru că reprezentativitatea este în consiliu și nu în primărie și deseori primarul nu este reprezentantul celor care dețin majoritatea în consiliu”, a spus Ion Dron. În opinia lui, primarul trebuie ales de consiliu pentru că în Republica Moldova nu se votează primarii după proiectele care urmează să le realizeze, dar după criterii politice.

Alegerile în municipiile Chișinău și Bălți au fost stabilite pentru data de 20 mai.