logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere, în evoluţie: salarii şi pensii


https://www.ipn.md/index.php/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-in-evolutie-salarii-7978_1032843.html

În iulie 2014, Agenţia de presă IPN a desfășurat o campanie de informare întitulată: „Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere”, care a avut menirea să abordeze principalele temeri legate de procesul de semnare şi ratificare a respectivului acord. La aproximativ trei ani distanţă, revenim la aceleaşi surse şi la aceleaşi subiecte pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile în evoluţie şi dacă aşteptările din ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE s-au adeverit.
---

„Prin semnarea Acordului de Asociere, autoritățile vor reduce locurile de muncă, salariile şi pensile.”

Crearea locurilor de muncă depinde foarte mult de creşterea economică pe ţară, iar creşterea economică depinde de proiectele investiţionale, pentru că nu statul creează locurile de muncă, dar agenţii economici. De această părere este Viorica Antonov, expert IDIS „Viitorul” în politici sociale şi dezvoltare. „Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ne poate ajuta la atragerea investițiilor şi acesta ar fi cel mai mare lucru care ne-ar ajuta să ieşim din impasul economic în care ne aflăm, pentru că Moldova este într-o criză economică. Datorită ratificării Acordului de Asociere, toate statele membre ale UE au aflat profilul economic al Republicii Moldova şi aceasta a ajutat agenții economici străini, mai puţin iniţiaţi în economia naţională, să vină şi să cunoască mai mult. Ca rezultat, avem o pondere substanţială de investitori italieni, germani, chinezi”, a precizat experta.

Viorica Antonov a subliniat că, pe lângă ajutorul acordat de UE, este nevoie şi de strategii naționale în ceea ce privește dezvoltarea economică şi siguraţa socială. „Într-un fel, presupun că această strategie, care a fost elaborată pentru anii viitori, cu privire la locurile de muncă, va consolida componenta securităţii pe piaţa forţei de muncă. Mă refer în primul rând la asigurarea socială pentru că principala cauză de ce oamenii nu se angajează sunt salariile mici şi, în al doilea rând, securitatea socială nu-i încântă pe toţi. Şi aici mă refer la sistemul de pensii. Din aceste considerente, multă lume alege munca nedeclarată, cu salariile în plic”, a remarcat experta.

Legislația națională trebuie să fie în concordanță cu prevederile valabile în UE, iar Acordul de Asociere ajută Republica Moldova să implementeze normele UE privind munca egală şi achitarea egală a salariului pe principii de egalitate şi opțiuni egale. Viorica Antonov a spus că există deja asemenea norme impuse în Codul Muncii, dar ele nu întotdeauna se respectă de către angajatori. În acest sens, este necesară educaţia angajatorilor privind munca egală a bărbaților şi femeilor şi salarizarea egală pentru ambele genuri. Aceasta este o condiţie a integrării în UE din perspectiva respectării drepturilor omului.

Experta IDIS „Viitorul”  spune că Acordul de Asociere facilitează crearea locurilor de muncă prin aducerea investitorilor străini. În acelaşi timp, multe depind de temele pe acasă. „Este foarte relevant ca temele pe acasă pe aspectele economice şi sociale să fie asigurate de politicile naţionale, astfel încât un investitor care vine aici şi creează locuri de muncă să fie asigurat de aceste instrumente că nu este prins în capcana unor neînțelegeri fiscale etc. Acordul de Asociere facilitează venirea investitorilor, dar depinde foarte mult de ameliorarea situației prin instrumente politice, strategii, politici naţionale”, a spus Viorica Antonov.

Acordul de Asociere a făcut publicitate pozitivă forţei de muncă din Moldova, notează experta. Zilnic circa 100 de persoane pleacă din ţară, cu contract sau fără, în căutarea unui nivel mai bun de viaţă. Ca să fie implementate în țară valorile europene, ca oamenii să rămână acasă, este nevoie de paşi mici, dar siguri în a face regulă în legislația națională, în ajustarea politicii fiscale, lucruri care trebuie să fie făcute foarte rapid şi care să fie palpabile de agenţii economici şi de forţa de muncă. Să se înțeleagă că lucrurile se schimbă în bine datorită Acordului de Asociere şi a investitorilor străini care vin în Republica Moldova datorită acestui acord. Orice acord de asociere este un foarte bun motor de publicitate pozitivă a unui stat care vrea să devină membru cu drepturi depline al UE, a mai spus experta.

Concluzionând, Viorica Antonov a declarat că se speculează foarte mult pe europeism şi este mult populism în politică, însă integrarea europeană este în primul rând un proces economic, de integrare economică şi culturală, care aduce facilităţi foarte mari oricărei naţiuni care are tangențe cu UE şi vrea să adere la această unitate cultural-economică, şi doar apoi politică.

Alina Marin, IPN

Articolul la aceeași temă, publicat în iulie 2014, poate fi  accesat aici.