logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere: calitatea de membru al UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-calitatea-de-membru-7978_1014263.html

„După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”, „Acordul de Asociere va afecta relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă”, „Preţurile de consum vor creşte după instituirea regimului de comerţ liber cu UE”. Acestea sunt doar câteva din cele mai vehiculate ipoteze în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt teze adevărate sau doar mituri? IPN a încercat să afle răspunsul contactând experţi independenţi şi oficiali în domeniile abordate.
---


Moldova nu are perspectiva calităţii de membru al Uniunii Europene

Experta Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Lina Grâu, a declarat că deja există state în Uniunea Europeană care vorbesc despre recunoaşterea perspectivei de membru al UE pentru Republica Moldova. Prin urmare, afirmaţia că Moldova nu are perspectiva calităţii de membru al UE este un mit. Ma mai mult, pe 3 iulie Bundestagul german a  adoptat o rezoluţie cu privire la perspectiva europeană a Republicii Moldova. „În momentul în care din partea Germaniei vine un asemenea mesaj, ştiind că Germania este una dintre marile puteri din Uniunea Europeană, este clar Republica Moldova are o susţinere foarte mare. Dacă realizează toate reformele, chiar se poate accede la calitatea de membru”, a menţionat Lina Grâu.

Experta a adus exemplul Croaţiei, ultimul stat aderat la UE. „Nimeni nu credea că va deveni membru al UE. Chiar li s-a spus în faţă că nu au nicio şansă. Ei au mers însă acasă, şi-au făcut reformele şi în momentul în care ţara a fost gata, a devenit cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene”, a remarcat Lina Grâu.

În opinia acesteia, cei care lansează astfel de mituri au sarcina de a demoraliza clasa politică şi societatea, şi vin cu mesaje că efortul Republicii Moldova este inutil. „Nu este inutil, pentru că reformele care se fac vor schimba starea de lucruri în interiorul Republicii Moldova. Fiecare dintre noi vom avea acces la o justiţie mai bună, la autorităţi necorupte, la un nivel economic mai bun etc. Văzând că lucrurile merg spre bine, şi statele europene vor fi mai deschise să ofere această calitate Republicii Moldova. Mai ales că Republica Moldova este o ţară mică, uşor de asimilat de către Uniunea Europeană”, a adăugat experta.

Un argument forte în acordarea calităţii de membru al UE, în opinia Linei Grâu, este şi situaţia din regiune. În condiţiile în care Rusia intervine agresiv în Ucraina, Uniunea Europeană are interes să menţină o zonă de stabilitate la frontiera sa, şi acest lucru este posibil prin a-şi mări influenţa.

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova notează în pagina online că UE şi Moldova se vor implica în reforme cu scopul de a aduce Moldova şi standardele ei de guvernanţă mai aproape de cele ale UE. Dar aceasta nu constituie încă un proces de aderare. Reformele convenite sunt ajustate pentru Moldova şi nu cuprind întreaga legislaţie a UE – doar părţi selectate care sunt necesare pentru a depăşi problemele legate de comerţ. Acordul de Asociere lasă totuşi calea deschisă pentru evoluţii pozitive în relaţiile dintre UE şi Moldova.

Alina Marin, IPN