logo

Miting la Chişinău în memoria victimelor Holocaustului


https://www.ipn.md/index.php/ro/miting-la-chisinau-in-memoria-victimelor-holocaustului-7967_1025106.html

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi, 27 ianuarie, la Chişinău, în cadrul unui miting. Membrii Comunităţii evreieşti din Moldova, simpli cetăţeni şi reprezentaţi ai autorităţilor au depus flori şi au păstrat un moment de reculegere în memoria milioanelor de oameni care au fost torturaţi şi omorâţi în timpul Holocaustului. Anul acesta mitingul a avut loc pentru prima dată la Memorialul Victimele Fascismului, transmite IPN.

Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Nighina Azizov, prezentă la eveniment, a spus că astăzi este un prilej ca oamenii să se gândească ce s-a întâmplat şi de ce milioane de fiinţe umane au trăit momente de groază. „Pentru noi este important ca astăzi să ne gândim că avem de respectat drepturile fundamentale ale omului, că toleranţa este un principiu care trebuie respectat de fiecare cetăţean, că e important să ne cunoaştem istoria şi să nu repetăm greşelile”, a spus Nighina Azizov.

Preşedintele comunităţii evreieşti din Republica Moldova, Alexandru Bilinkis, a remarcat că practic fiecare familie de evrei are membri care au fost torturaţi în timpul Holocaustului. „Ne aflăm în locul unde mii de oameni au fost chuinuiţi şi împuşcaţi chiar la începutul celui de-al doilea război mondial. Ne aflăm aici unde oamenii erau scoşi din ghetou şi împuşcaţi”, a spus Alexandru Bilinkis.

Lilia Bolocan, directoarea generală al Biroului Relaţii Interetnice a spus că este onorată de faptul că instituţia pe care o conduce a pus umărul ca astăzi să existe această marcare la nivel naţional a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. „Acesta a fost un fenomen groaznic în urma căruia au avut de suferit evreii pe principii discriminatorii. Multe milioane de oameni au fost aduşi la limita subexistenţei. Holocaustul este o lecţie de toleranţă, de promovare a umanismului, este o ocazie să ne amintim despre popoare, familii şi copii care au avut de suferit, iar noi să facem totul ca să prevenim astfel de tragedii. Vă îndemn să tolerăm ca să fim toleraţi, să respectăm ca să fim respectaţi”, a încheiat directoarea.

În anul 1945, supravieţuitorii lagărului Auschwitz au fost eliberaţi de trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie. Adunarea Generală a ONU a declarat 27 ianuarie – Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului. În această zi în toată lumea se desfăşoară acţiuni de comemorare a celor şase milioane de evrei, dar şi oameni de alte naţionalităţi, care au pierit în lagărele de concentrare şi în ghetouri.