logo

Misiunea Uniunii Europene este de a crea stabilitate, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/misiunea-uniunii-europene-este-de-a-crea-stabilitate-dezbateri-8004_1083787.html

O implicare mai activă în procesul reglementării conflictelor teritoriale și separatiste ar transforma Uniunea Europeană într-un exportator de securitate și ar împiedica Federația Rusă să dicteze agenda internă a statelor implicate în conflict. Este opinia experților în domeniul securității regionale, expuse în cadrul dezbaterii publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit specialiștilor, scopul Uniunii Europene este să transforme statele Parteneriatului Estic în entități autonome, cu economii solide, care nu depind de asistența financiară din exterior, notează IPN.

Potrivit ex-negociatorului conflictului transnistrean, Vlad Lupan, Federația Rusă va tergiversa soluționarea conflictelor separatiste, pentru a-și menține astfel controlul asupra realităților interne din aceste state și a le influența traiectoria pe plan extern.

„Menținerea conflictelor este o pârghie care-i permite Kremlinului să dicteze agenda politicii interne din țările cu conflicte. Totul se rotește în jurul conflictului transnistrean, conflictului din Donbass, asta este agenda politicii interne. Iar dacă noi vom soluționa conflictul transnistrean, vom începe să vorbim despre implicarea UE pe domeniul drepturilor omului, democratizării, dezvoltării economice. Ideea implicării mai active a UE este una sănătoasă, pentru că ea ar putea crea pârghii de influență asupra Federației Ruse care ne-ar permite anumite câștiguri”, a mai spus Vlad Lupan.

În același timp, Ucraina, Georgia și Republica Moldova pot pretinde mai multă implicare din partea Uniunii Europene în conflictele separatiste, prin prisma Acordurilor de Asociere semnate cu Uniunea Europeană, spune președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, Angela Grămadă.

„Nu în zadar Ucraina a încercat să pună presiune pe UE în ceea ce privește Nord Stream 2, să arate că în acordul bilateral, cel de Asociere și Liber Schimb, există prevederi care intră la capitolul de securitate energetică, dar care se referă și la garanții de securitate de tip militar. În momentul în care Ucraina va deveni inutilă în proiectele energetice ale Federației Ruse, ucrainenii percep amenințarea ca fiind mult mai gravă, pentru că în acel moment nu va exista niciun impediment pentru Federația Rusă să avanseze în conflictul din estul Ucrainei, chiar și în prezența acelui tratat de încetare a focului. Iar misiunea UE este de a crea stabilitate, de a deveni un exportator și un garant de securitate”, a menționat experta.

Potrivit politologului Dionis Cenușă, menirea Uniunii Europene este de a oferi mai multă securitate statelor partenere, dar și de a sprijini dezvoltarea economică a acestora pentru a obține autonomie financiară.

„Chiar dacă uneori există aparența unui succes, cum ar fi integrarea business-ului transnistrean în comerțul cu UE, trebuie să vedem și aspectele negative, cum ar fi sporirea datoriei regiunii la gazele naturale rusești, pe care nu le achită, dar în baza căruia business-ul este competitiv pe piața europeană. Misiunea UE este de a crea state autonome, autosuficiente, care-și pot asigura existența nu doar prin asistență externă, pentru că asta este tot o vulnerabilitate”, a mai spus Dionis Cenușă.

Dezbaterea publică la tema „Soluționarea conflictelor teritoriale în Parteneriatul Estic: În căutarea unei abordări personalizate a UE” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.