logo

Misiunea Promo-LEX a raportat 63 de incidente în primele ore de votare


https://www.ipn.md/index.php/ro/misiunea-promo-lex-a-raportat-63-de-incidente-in-8008_1077272.html

De la deschiderea secțiilor de votare și până la ora 09.30, Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, din 1 noiembrie 2020, a recepționat 63 de rapoarte de incidente de la observatori, transmite IPN.

Potrivit șefului Misiunii de Observare, Pavel Postica, într-un caz, observatorului Promo-LEX i-a fost restricționat accesul în secția de votare. În șase cazuri au fost observate materiale de publicitate, afișaje și panouri electorale în raza a 100 de metri de la localul secției.

În orașul Bălți, a fost restricționat accesul în secția de votare a unei alegătoare de aproximativ 58-60 de ani, cu temperatura de 37,4 grade. În scurt timp însă, președintele Biroului electoral al secției de votare a informat-o că are voie să intre să voteze, alegătoarea însă a refuzat să intre și a plecat.

La Văleni, raionul Cahul, la o distanță de aproximativ 50 de metri de la secția de votare, s-a oprit un microbuz din care au coborât în jur de 15 persoane. Microbuzul nu avea semn de ruta regulata sau numere galbene.

În patru cazuri, observatorii Promo-LEX au observat deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri: funcționarea acestuia fie a fost suspendată, fie au fost situații când SIAS Alegeri indica faptul că alegătorul a votat, iar acesta susținea că nu a votat.

În cinci cazuri, urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale sau au absentat sigiliile pe urnele de vot. În șapte secții de votare au existat probleme cu procesul de filmare a operațiunilor electorale. Filmarea fie a început cu câteva minute înainte de votare, fie după, din cauza erorilor tehnice, sau doar pentru mențiunea că secția de votare a fost deschisă.

În sectorul Buiucani al capitalei, un alegător, care recent și-a modificat viza de reședință, nu s-a regăsit în lista electorală de bază. Alegătorului nu i s-a permis să voteze pe lista suplimentară chiar dacă a prezentat actul de identitate în care era specificată domicilierea în raza secției respective. Iar în sectorul Râșcani al capitalei, un alegător a fotografiat buletinul de vot. Acest fapt a fost observat de președinte și membrii Biroului electoral al secției de votare. Când i-au fost solicitate explicații, alegătorul a spus că, de fapt, în acel moment a dorit să răspundă la un apel.

În patru cazuri, funcționarii electorali au încălcat măsurile de protecție și prevenire a infecției COVID -19. Nu au purtat măști sau le-au purtat incorect, nu li s-a măsurat temperatura, nu dispuneau de viziere sau nu a funcționat termometrul.