Misiunea OSCE în Moldova consideră că aspiranţii la postul de başcan al Gagauziei s-au aflat în condiţiile inegale
https://www.ipn.md/index.php/ro/misiunea-osce-in-moldova-considera-ca-aspirantii-la-postul-de-7965_962504.html
Misiunea OSCE în Moldova consideră că scrutinul electoral din Gagauzia a fost prejudiciat de condiţiile inegale în care s-au aflat candidaţii.
Conform unui comunicat de presă al Misiunii, ambasadorul Louis O’Neill a spus că alegerile din 3 decembrie pentru funcţia de başcan s-au desfăşurat de o manieră calmă, iar procedurile de votare s-au îmbunătăţit în raport cu scrutinele anterioare. Şeful Misiunii regretă, însă, imposibilitatea candidaţilor de a beneficia de condiţii echitabile.
În perioada preelectorală, Misiunea a constatat că toţi candidaţii au avut acces la mass-media şi au putut participa în cadrul dezbaterilor televizate desfăşurate la „Teleradio Gagauzia”, dar valoarea acestor dezbateri a fost diminuată din cauza refuzului actualului başcan de a participa la ele şi a calităţii joase a semnalului de emitere în perioada preelectorale. În acelaşi timp, actualul başcan s-a bucurat de o susţinere substanţială din partea mass-media regionale de stat, a autorităţilor locale şi centrale, precum şi a partidului de guvernământ.
Membrii Misiunii au constatat o serie de nereguli şi deficienţe şi în ziua scrutinului electoral. Numărul mare de alegători introduşi în listele suplimentare reprezintă temei pentru o îngrijorare serioasă. Autorităţile locale trebuie să facă mai multe pentru a asigura ca listele de alegători să fie corecte şi complete, a spus Ambasadorul O’Neill.
În raport, şeful Misiunii OSCE a constatat inconsecvenţe serioase, prevederi contradictorii şi ambigue în legislaţia UTA Găgăuzia privind alegerile pentru funcţia de başcan, care au necesitat o examinare urgentă. „În particular, reglementările curente nu oferă un cadru clar pentru înregistrarea candidaţilor şi nu asigură formarea unor structuri electorale imparţiale”, a spus O’Neill, adăugând că aceste deficienţe indică asupra faptului că autorităţile găgăuze trebuie să întreprindă eforturi suplimentare pentru a asigura respectarea angajamentelor OSCE şi standardelor internaţionale.
Misiunea OSCE a urmărit îndeaproape pregătirile electorale şi a vizitat 59 din cele 64 de secţii de votare în ziua scrutinului. A fost urmărită şi procedura de numărare a voturile în 5 secţii de votare.
Misiunea planifică să monitorizeze desfăşurarea scrutinului repetat, care se va desfăşura la 17 decembrie curent.