Misiunea OSCE în Moldova a informat la Bruxelles despre procesului de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul Moldovei
https://www.ipn.md/index.php/ro/misiunea-osce-in-moldova-a-informat-la-bruxelles-despre-procesului-7965_958496.html
Reprezentantul Misiunii OSCE în Moldova a făcut un raport vizând stadiul actual al procesului de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul reuniunii anuale a Comitetului de coordonare a verificărilor privind implementarea controlului asupra armelor convenţionale, care se desfăşoară la Bruxelles, la Cartierul General al NATO. Au fost trecute în revistă etapele acestui proces, motivele întreruperii sale în martie 2004, precum şi eforturile Misiunii OSCE în vederea deblocării situaţiei în cauză, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), citat de Info-Prim Neo.
La rândul ei, delegaţia Republicii Moldova a reiterat poziţia autorităţilor de la Chişinău referitor la retragerea necondiţionată şi completă a trupelor şi muniţiilor străine de pe teritoriul moldovenesc, în conformitate cu deciziile summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999. Participanţii la reuniune au fost informaţi despre ultimele evoluţii în procesul de reglementare a problemei transnistrene. Ministerul informează că un alt subiect abordat în cadrul discuţiei l-a constituit noul mecanism al controlului vamal al fluxului de mărfuri la frontiera moldo-ucraineană.
Recent, ambasadorul RM în Regatul Belgiei, Victor Gaiciuc, şeful Misiunii RM pe lîngă NATO, a discutat la Bruxelles cu Simon Lunn, secretarul general al Adunării Parlamentare NATO, chestiuni ce ţin de dimensiunea parlamentară a relaţiilor bilaterale între NATO şi Republica Moldova.
Diplomatul moldovean a subliniat dorinţa ţării sale de a extinde cooperarea cu NATO în baza Planului individual de acţiuni pentru Parteneriat (IPAP) şi, în acest context, rolul important care-i revine Parlamentului de la Chişinău în realizarea acestui plan. Simon Lunn a confirmat disponibilitatea AP de a intensifica cooperarea cu Parlamentul RM, inclusiv prin acordarea de asistenţă la implementarea diferitor programe de training, documentare, schimb de experienţă.
Comitetul NATO de coordonare a verificărilor este forul care discută aspectele practice ale procesului de implementare a Tratatului cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa (FACE).