logo

Mircea Geoană: Sprijinul NATO – o garanție suplimentară că Ucraina și Moldova își pot îndeplini calea europeană


https://www.ipn.md/index.php/ro/mircea-geoana-sprijinul-nato-o-garantie-suplimentara-ca-ucraina-7965_1105754.html

Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și a fost făcută într-un interviu acordat la Washington pentru CaleaEuropeană.ro, transmite IPN.

„Prin deciziile luate la Washington, transmitem un mesaj foarte clar către Moscova, și către Federația Rusă, și către alții, și anume că NATO este puternic și hotărâtă să își apere teritoriul, populația, economia, infrastructura”, a menționat Mircea Geoană, după două zile ale summitului NATO care a marcat cea de-a 75-a aniversare de la crearea Alianței și care s-a încheiat cu adoptarea Declarației de la Washington.

Referindu-se la semnalul pe care Alianța l-a transmis Moscovei prin deciziile sale de la Washington, secretarul general adjunct al NATO a precizat că acestea reprezintă și o gură de oxigen pentru Ucraina, precum și „o garanție suplimentară că drumul său european, calea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei se pot îndeplini”.

„Pentru Ucraina reprezintă, aș spune eu, mai mult decât o gură de oxigen. Reprezintă o garanție a faptului că vom rămâne alături de dânșii atâta vreme cât vor avea nevoie de noi. Pentru că o Ucraină independentă, capabilă să stea pe picioarele proprii și ca democrație, și ca economie, și ca forță militară, reprezintă o contrapondere la agresivitatea Rusiei. Reprezintă pentru noi, pentru România, de exemplu, o profunzime strategică importantă teritorial, militar și strategic. Pentru Republica Moldova reprezintă o garanție suplimentară că drumul său european, calea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei se pot îndeplini, strategic vorbind”, a notat secretarul general adjunct.

Liderii celor 32 de state membre ale NATO au aprobat miercuri, prin Declarația finală a summitului de la Washington la 75 de ani de la fondarea Alianței, planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, cu un comandament în Germania și centre logistice în estul Alianței, inclusiv pe teritoriul României, precum și un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și înființarea poziției de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina. Liderii NATO au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina.

Vorbind despre rolul României în acest context, Mircea Geoană a insistat că România „este o țară cu o valență strategică multi-regională excepțională”, cu rol și „în Marea Neagră, și către Caucaz, și către Ucraina și Moldova, și în Europa Centrală și de Nord, și în Balcani și în Orientul Mijlociu”.

În altă ordinea de idei, Mircea Geoană a spus că NATO niciodată nu a bătut la ușa nimănui pentru a îi face vreo invitație de a face mai mult decât acea țară dorește să facă cu NATO. „Noi am vrut să intrăm în NATO, nu NATO a venit la noi. Suedia și Finlanda s-au trezit, după secole sau decenii de neutralitate, că Rusia este agresivă și au venit către noi. Republica Moldova este un partener vechi al nostru. Avem de 30 de ani un parteneriat foarte serios, iar noi respectăm constituția de neutralitate a Republicii Moldova și sperăm să adere la UE cât mai repede”, a menționat Mircea Geoană.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Republica Moldova este un partener comun al NATO și Uniunii Europene. „De aceea, noi, într-un fel indirect, ajutăm și la progresul aderării europene. Toate la timpul potrivit. Avem un parteneriat foarte dinamic cu Republica Moldova, răspundem solicitărilor dânșilor. Politic și strategic este până la urmă decizia dânșilor. Cât de repede, cât de departe ar fi dispuși să meargă în relația cu NATO”, a mai spus secretarul adjunct general al NATO.