logo

„Mintea satului cea de pe urmă”, un roman despre satul moldovenesc lansat la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/mintea-satului-cea-de-pe-urma-un-roman-despre-satul-moldovenesc-lansat-la-chisin-7967_1049119.html

„Mintea satului cea de pe urmă”, un roman de mici dimensiuni, despre satul moldovenesc care întârzie să se salveze, a fost lansat miercuri, 5 iunie, de către scriitoarea și jurnalista basarabeană Olga Căpățână, care de mai mulți ani este stabilită în Franța, la Paris. Evenimentul a adunat la Biblioteca municipală B.P Hasdeu prieteni, rude și admiratori ai creației sale, transmite IPN.

Scriitoarea Maria Pilchin a spus la deschiderea evenimentului de lansare a cărții că romanul este al unor generații și este despre drumurile neasfaltate, pline de noroi ale satelor moldovenești, unde copiii cresc, unii pleacă, dar satul rămâne a fi un ADN al existenței celor care au rămas în sat. Totodată, spune scriitoarea, romanul e despre acel sat care trăiește, dar e și plin de vicii: băutură, bătăi, bârfe etc. Maria Pilchin opinează că tema satului moldovenesc la moment este abandonată de scriitorii autohtoni, însă nu și de cei plecați de acasă.

Criticul literar Aliona Grati a menționat că romanul este o avertizare asupra unui pericol iminent, atenționează asupra unor lucruri care nu merg spre bine în satul moldovenesc. În cazul satului descris de Olga Căpățână, spune criticul literar, mintea satului este prea întârziată ca să mai salveze ceva, iar ca rezultat – moare. „Romanul este o chemare la îndreptarea lucrurilor”, a spus Aliona Grati.

Ludmila Șimanschi, la fel critic literar, a menționat că textul romanului vine ca o pledoarie, că viața este și bună și rea, este o istorie a aceste națiuni moldovenești. „Satul vorbește, satul judecă, trecând prin lecții dureroase obține mintea cea de pe urmă. Este un roman unde satul ne cheamă să-l acceptăm așa cum este, cu mintea cea de pe urmă”, a spus Ludmila Șimanschi.

„Toate romanele mele sunt niște cărți neinventate, deci totul ce am întâlnit în viață, și dacă cineva trece cu vederea o poveste spusă de cineva, eu le adaug în desagă și la un moment dat le scot din această desagă. De aici apar eroii cărților mele, din această desagă de povești, de amintiri, întâmplări din viața mea sau din viața celor care îmi povestesc niște lucruri”, a spus autoarea romanului Olga Căpățână.

Romanul a apărut la editura ARC în o mie de exemplare. Cititorii îl pot găsi în librăriile Librarius, la un preț de circa 50 de lei.

Olga Căpățână s-a născut în anul 1954 în satul Lencăuți, raionul Ocnița. A absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți. A activat în calitate de ofițer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Națională. A participat la războiul din Afganistan și la cel pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova din stânga Nistrului. După ce a revenit de la război, Olga Căpățînă a început să scrie versuri, romane, cărți pentru copii. Pentru maturi a mai scris „Memoriile celor căzuți în Afganistan” și „Memoriile celor căzuți în Transnistria”. Acestea au fost traduse în rusă și franceză. Acum un an a lansat trei cărți. Este vorba de ,,Dobrenii”, ,,Agent Dublu” și ,,Lilith”. Cărțile sunt despre al Doilea Război Mondial, despre cel din Afganistan și conflictul din regiunea transnistreană.