logo

Mint că au COVID-19 pentru ca ambulanța să ajungă mai repede


https://www.ipn.md/index.php/ro/mint-ca-au-covid-19-pentru-ca-ambulanta-sa-7967_1072298.html

Unele persoane apelează la numărul de urgență 112 pentru a solicita ambulanța și mint că au suspecții sau chiar sunt infectați cu COVID-19, în așteptarea că medicii vor ajunge la ei mai repede. Ajungând la fața locului, medicii, echipați cu costume de protecție, constată că solicitantul are tensiune, de exemplu, a comunicat ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, joi, 19 martie, după ședința Punctului Național Focal, transmite IPN.

„Este lipsă de responsabilitate din partea persoanelor date, pentru că ambulanța trebuie să fie chemată doar în cazurile în care o persoană cu adevărat are nevoie de asistență medicală prespitalicească. Și fiecare medic este de valoare acum, pentru că trebuie să se concentreze cu adevărat pe necesitățile celor care au nevoie de asistența calificată a medicilor. De aceea, vin cu un apel către cetățenii Republicii Moldova: Ajutați-ne să vă salvăm! Ajutați medicii prin responsabilitate și prin respectarea acelor îndrumări”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra a menționat că, pe parcursul zilei de miercuri, au fost monitorizate peste două mii de persoane aflate în regim de autoizolare. În șase cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru încălcarea regimului. S-a constatat că oamenii au ieșit din casă nu pentru că ar fi avut necesități vitale. De exemplu, au ales să meargă la stomatolog, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Persoana care provoacă răspândirea bolii epidemice riscă amendă în mărime de până la 50 de mii de lei sau până la trei ani de închisoare.

Pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice amenda este în mărime de până 25 de mii de lei pentru persoanele fizice și până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice. 25 de mii de lei amendă riscă și persoanele care prezintă informații false sau incomplete sau care refuză să completeze fișa epidemiologică.

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile, începând cu 17 martie. Până acum, au fost confirmate 36 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. O persoană a decedat. Alta s-a vindecat.