logo

Ministrul justiției, despre avizul Comisiei de la Veneția: Va fi luat în calcul


https://www.ipn.md/index.php/ro/ministrul-justitiei-despre-avizul-comisiei-de-la-venetia-va-7967_1086533.html

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, spune că a făcut cunoștință cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, aprobate de Parlament în august 2021. Deși în Republica Moldova există unele particularități specifice și chiar dacă avizul este consultativ, nu obligatoriu, acesta va fi luat în calcul pentru deciziile care urmează, transmite IPN.

„Deși în Republica Moldova există unele particularități specifice, care nu pot fi comparate cu alte țări – în special, capturarea instituțiilor statului de către grupuri oligarhice și utilizarea justiției în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenție și luate în calcul pentru deciziile care urmează”, a declarat ministrul.

În regim participativ și în consultare partenerii interni și externi, vor fi întreprinse măsuri de ajustare a legislației cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiției, de care au urgent nevoie atât oamenii, cât și statul Republica Moldova, va continua, a mai spus oficialul.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au declarat că prin avizul Comisiei de la Veneția, guvernarea PAS „ a fost făcută praf”. Mai exact, pentru prevederile ce țin de eliberarea procurorului general din funcție, a adjuncților săi, dar și pentru „subordonarea Consiliului Superior al Procurorilor”. „Pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat un aviz negativ cu privire la modificările operate de PAS în această vară la Legea procuraturii. Aceleași concluzii le-am făcut și noi în această vară, când am anunțat că amendamentele la Legea procuraturii au fost efectuate de PAS cu un singur scop – să numească un procuror general de buzunar și să subordoneze politic o instituție importantă pentru țara noastră precum Consiliul Superior al Procurilor”, declarat socialistul Vasile Bolea la o conferință de presă.

În avizul emis, Comisia de la Veneția recomandă ca în Legea cu privire la Procuratură să fie incluse criteriile după care poate fi evaluată activitatea procurorului general, iar activitatea CSP-ului să fie reglementată în Constituție, pentru a evita eventuale modificări arbitrare ale legii. Comisia a criticat graba cu care au fost operate modificările, în lipsa discuțiilor largi cu participarea opoziției și reprezentanților societății civile.