logo

Ministrul Apărării a descoperit scheme de delapidare a bunurilor Armatei


https://www.ipn.md/index.php/ro/ministrul-apararii-a-descoperit-scheme-de-delapidare-a-bunurilor-7965_1067493.html

Vânzare ilegală de armament și muniții și oferirea de cadouri sub formă de pistoale unor persoane care nu au legătură cu armata sunt printre ilegalitățile găsite de Pavel Voicu din momentul în care a preluat funcția de ministru al apărării. Într-un briefing de presă susținut pe 15 august, Pavel Voicu a menționat că ilegalitățile au fost comise în perioada 2015-2018, transmite IPN.

„În perioada anilor 2015-2018, au fost scoase spre vânzare niște lansatoare de rachete”, a declarat Pavel Voicu. Acesta a spus că, din patru lansatoare de rachete, câte dispunea Armata, au fost vândute trei. „Gradul de uzură aducea costul unei rachete la 3 milioane de dolari. Domnul Șalaru, prin intermesiul comandantului Marelui Stat Major, dispune comercializarea acestor lansatoare doar cu 660 de mii de dolari unei companii off-shore”, a spus Pavel Voicu.

Ministrul Apărării a precizat că aceste informații au fost transmise organelor de urmărire penală.

Pavel Voicu a mai declarat că, în perioada când ministru al apărării era Vitalie Mărinuța, au fost vândute peste 40 de tone de muniție de la Aeroportul Internațional Mărculești. „Această muniție a ajuns în Armenia”, a declarat Pavel Voicu.

Ministrul a mai spus că a existat o schemă de delapidare prin casarea unor automobile destinate Armatei. „Totul începe de pe timpul când ministru era domnul Șalaru. Automobilele erau trecute la costuri zero, erau casate și trecute la Centrul de Pregătire a Specialiștilor. Au existat astfel peste 200 de unități de transport, vândute piesă cu piesă”, a declarat Pavel Voicu.

Ministrul apărării a mai menționat că printre ilegalitățile descoperite se numără și oferirea de arme drept cadou. „Domnul Șalaru și-a oferit lui un pistol. Apoi domnul Marinuța, apoi domnul Sturza, care nici nu a făcut serviciul militar, dar și-a oferit lui însuși trei arme într-o lună”, a spus ministrul apărării.

Pavel Voicu a mai menționat că printre cei care au primit arme cadouri se află Vlad Plahotniuc și alte persoane afiliate politic. „Până în anul 2015, au fost oferite 20 de arme către foști miniștri, șefi de stat major. Din 2015 au fost oferite drept cadou 57 de arme, chiar și câte două – trei la o singură persoană”, a menționat Pavel Voicu.