Ministrul agriculturii cere companiilor de prelucrare să nu majoreze până în toamnă preţul de achiziţie a laptelui
https://www.ipn.md/index.php/ro/ministrul-agriculturii-cere-companiilor-de-prelucrare-sa-nu-majoreze-pana-in-toa-7966_970542.html
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Anatolie Gorodenco, cere companiilor de prelucrare să nu majoreze până în toamnă preţul de achiziţie a laptelui. Aceasta în condiţiile în care producătorii acuză pierderi considerabile şi solicită ca preţul să fie ridicat până la, cel puţin, 5 lei/litru, transmite Info-Prim Neo.
Mai mulţi producători au declarat într-o şedinţă la Ministerul Agriculturii şi Industriei alimentare (MAIA) că există riscul ca fermierii să renunţe la vite, dacă preţul de achiziţie a laptelui va fi în continuare 3,3 lei/litru. Potrivit lor, producerea laptelui devine falimentară. Pierderile sunt de 0,55 lei la fiecare litru de lapte comercializat, sau, per total, 33,8 mln lei anual.
Pe de altă parte, reprezentanţii întreprinderilor de procesare spun că nu pot achiziţiona laptele la un preţ mai mare, deoarece acesta nu este de calitate. Ei acuză producătorii că amestică în produs apă cu var.
Oficiali MAIA mai spun că preţurile de achiziţie a laptelui variază în funcţie de perioada anului, deoarece şi producerea acestuia are loc neuniform. Analiza dinamică a producerii demonstrează că 70% din volumele de lapte se produc şi se achiziţionează în perioada caldă a anului – lunile mai-octombrie, dat fiind specificului biologic de reproducere a bovinelor, menţionează Ion Buzu, şeful direcţiei Zootehnie din cadrul MAIA.
Potrivit sursei citate, în această perioadă întreprinderile nu reuşesc să prelucreze şi să comercializeze întreg volumul de lapte oferit de producători, deoarece piaţa este saturată de produse lactate de consum curent. Astfel că sunt nevoite să transforme surplusul în produse cu termen lung de păstrare: lapte-praf, brânzeturi tari, unt etc. Acest lucru necesită aplicarea tehnologiilor cu înalt consum de energie. Ca rezultat, preţul de cost creşte. Astfel că, întreprinderile sunt nevoite să micşoreze preţul de achiziţie a laptelui, pentru a evita pierderi economice şi majorarea preţului pentru consumatorii finali.
Ion Buzu spune că un alt factor ce provoacă suprasaturarea pieţei şi reducerea preţului de achiziţie a laptelui în perioada caldă este şi importul clandestin al produselor lactate.
Importul laptelui şi a produselor lactate a crescut din anul 2000 de 6,1 ori şi a atins 96 mii tone în 2007.
Preţul unui litru de lapte, achiziţionat de la producător cu 3,31 lei, creşte până ce ajunge la consumator până la 9,59 lei în formă pasteurizată şi până la 17,78 lei pentru chefir.
Anual în Moldova se produc 600-650 mii tone de lapte, dintre care se procesează industrial circa 190 mii tone. În republică activează 900 centre de colectare a laptelui. Pentru darea în exploatare a unui centru de colectare a laptelui sunt necesare investiţii de 120 mii lei.