logo

Ministru de externe: Pentru georgieni beneficiile integrării europene depăşesc cu mult costurile


https://www.ipn.md/index.php/ro/ministru-de-externe-pentru-georgieni-beneficiile-integrarii-europene-depasesc-cu-7978_1008221.html

Georgienii asociază procesele de integrare europeană a ţării lor cu standarde mai înalte în toate domeniile vieţii, inclusiv un mediu mai sigur, o protecţie socială sporită, condiţii de trai mai înalte, de aceea alegerea europeană este pentru ei definitivă şi ireversibilă. Declaraţii în acest sens a făcut ministrul afacerilor externe al Georgiei , Maia Panjikidze, în interviul pentru IPN UE şi Partenerii est-europeni construiesc un spaţiu comun de stabilitate şi securitate”, publicat vineri, 4 octombrie 2013.
 
„Potrivit sondajelor Barometrului Vecinătăţii UE din toamna anului 2012, 71 % din populaţia Georgiei are încredere în UE, aceasta fiind cifra cea mai mare pentru Dimensiunea estică a PEV, iar 82% califică relaţiile UE-Georgia ca fiind foarte bune, iarăşi, un record pentru  Dimensiunea estică a PEV. Astfel, integrarea europeană este o cale firească în dezvoltarea ţării noastre, determinată de alegerea poporului Georgian şi susţinută de toate forţele politice majore. Viitorul nostru comun cu UE va avea la bază valori şi principii împărtăşite precum democraţia, statul de drept şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În acest context, acordăm importanţă deosebită procesului însuşi, întrucât reformele implementate pentru îndeplinirea ambiţioasei agende europene sunt cruciale pentru o transformare şi europenizare autentică a ţării noastre”, a spus şefa diplomaţiei georgiene.

Potrivit ei, implementarea efectivă a Acordului de Asociere cu UE va asigura ireversibilitatea acestui proces. „Asocierea politică cu UE ne va oferi posibilitatea de a spori dialogul cu UE la aproape toate capitolele, cum ar fi politica externă şi de securitate comună; justiţie, libertate şi securitate; domenii precum protecţia mediului, sectorul energetic, transport, educaţie, protecţia consumatorului, agricultură, politica fiscală, politica de angajare în câmpul muncii şi politica socială, etc. Acest lucru înseamnă standarde mai înalte în toate aceste domenii, ceea ce se va transpune într-un mediu mai sigur, o protecţie socială sporită, condiţii de trai mai înalte pentru cetăţenii noştri”, a spus Maia Panjikidze.

„Un alt aspect important este posibilitatea călătoriilor fără vize, într-un mediu sigur şi bine administrat, în urma implementării efective a planului de acţiuni de liberalizare a regimului de vize. Acest lucru va fi esenţial în sensul sporirii contactelor între persoane particulare şi va oferi posibilitatea ca un număr mai mare de georgieni să afle personal cum trăiesc europenii. Mobilitatea cetăţenilor va contribui şi la consolidarea contactelor între studenţi, precum şi între cercurile ştiinţifice şi de afaceri”, precizează ministrul georgian de externe în interviul pentru IPN.

Maia Panjikidze participă la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 4-5 octombrie 2013.