logo

Ministerul Sănătății propune un mecanism nou de salarizare a medicilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/ministerul-sanatatii-propune-un-mecanism-nou-de-salarizare-a-medicilor-7966_1025028.html

Condițiile de salarizare a angajaților din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, ar putea să fie îmbunătățite în curând. Ministerul Sănătății propune pentru consultări publice un proiect de regulament privind noul mecanism de salarizare a acestor angajați, transmite IPN.

Noul mecanism de salarizare este bazat pe performanţele profesionale individuale în muncă, pe calitatea muncii depuse, aportul şi profesionalismul fiecărui angajat. La modul concret, venitul salarial al angajaţilor respectivi se propune să fie compus din parte fixă a salariului, partea variabilă  și alte norme şi garanţii salariale și ajutorul material.

Partea fixă a salariului constituie garanţia minimă de remunerare a muncii angajaţilor din instituţie, în conformitate cu funcția ocupată. Suplimentul la partea fixă a salariului, care ar putea fi stabilit pentru competenţe profesionale şi nivelul de realizare a indicatorilor de performanţă ar reprezenta parte variabilă a salariului. Alte norme şi garanţii salariale vor include  sporurile de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile precum şi alte garanţii minime stabilite de stat, iar ajutorul material este dreptul bănesc acordat o dată în an salariaţilor.

Ministerul Sănătății menționează, că la etapa de implementare în Republica Moldova a asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală a fost aprobată o modalitate de stabilire a salariilor în acest sistem. Aceasta se baza nu pe Reţeaua tarifară unică, dar pe principiile salarizării angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară. Însă, acest mecanism funcţionează mai mult de zece ani, iar ajustările periodice nu fac faţă cerinţelor şi nevoilor de dezvoltare a sistemului sănătăţii la etapa actuală.

Totodată, potrivit MS, mecanismul actual de salarizare este complicat în administrare, mulţimea de sporuri şi suplimente stabilite la salariu care nu reflectă real calitatea şi volumul de lucru real îndeplinit, nu pune în evidenţă competenţă şi abilităţile personale şi nu contribuie la motivarea personalului. Salarizarea neadecvată contribuie și la menţinerea plăţilor informale în sistem. MS speră că noul mecanism de salarizare va schimba starea de lucruri.