Ministerul Economiei şi Comerţului a lansat o „linie fierbinte” pentru deţinătorii de patente
https://www.ipn.md/index.php/ro/ministerul-economiei-si-comertului-a-lansat-o-linie-fierbinte-pentru-detinatorii-7966_962756.html
Deţinătorii de patente se vor putea informa detaliat despre modificările Legii cu privire la patenta de întreprinzător, înregistrarea întreprinderilor individuale şi facilităţile fiscale pentru această categorie de întreprinzători la numărul de telefon (37322) 23-70-58, deschis la Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC).
MEC a lansat „linia fierbinte” pentru asigurarea informării corecte a deţinătorilor de patentă cu prevederile legii şi dificultăţilor cu care se confruntă antreprenori. Specialiştii MEC vor acorda consultări deţinătorilor de patente pentru continuarea activităţii de antreprenoriat conform legislaţiei în vigoare.
Comercianţii din micul business sunt nemulţumiţi de interzicerea comerţului în bază de patentă de întreprinzător. Ei acuză guvernul că luptă cu ei în favoarea „marilor rechini” din comerţ, susţinând că prin asemenea acţiuni statul va lichida mii de locuri de muncă şi va determina populaţia să plece la munci peste hotare.
Viceministrul Economiei şi Comerţului, Viorel Melnic, a declarat anterior că Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost aprobată în 1998 ca o măsură excepţională pentru acea perioadă pentru a da posibilitate categoriilor sărace să se ocupe cu comerţul pentru a-şi câştiga mijloace pentru existenţă. În prezent, însă, din volumul total al operaţiunilor comerciale, 43,5% revin comerţului neorganizat, iar impozitul real pe care îl plătesc deţinătorii de patentă este sub 0,2% din suma ce ar trebui plătită în buget. Oficialii estimează că pierderile statului au depăşit suma de 2 mlrd. lei, din care cauză nu pot fi susţinuţi adecvat bugetarii.
Guvernul propune persoanelor fizice care şi-au sistat activitatea în bază de patentă o procedură simplificată şi gratuită de înregistrare în calitate de întreprinzător individual. Totodată, întreprinderile individuale şi mici cad sub incidenţa articolului 49-1 al Codului fiscal, care prevede scutirea lor în anumite condiţii de taxa pe venit.
Parlamentul a adoptat la 7 iulie 2006 modificări la Legea privind patenta de întreprinzător, conform cărora se reduce treptat lista genurilor de activitate permise în bază de patentă. Deja de la 1 ianuarie 2006 este interzis comerţul în baza de patentă cu mărfuri supuse accizelor, iar din august - vânzarea aparatelor electronice şi electrocasnice cu termenul de garanţie stabilit.
De la 1 ianuarie 2007 vor fi excluse din această listă serviciile transportului de mărfuri şi de pasageri până la 7 persoane, cultivarea şi vânzarea florilor, vânzarea materialelor de construcţie, mobilei, mărfurilor de uz casnic; de la 1 ianuarie 2008 – comerţul produselor alimentare. Va fi de asemenea interzis comerţul cu amănuntul în chioşcuri şi alte încăperi ce nu depăşesc 12 metri pătraţi. De la 1 ianuarie 2009 va fi interzis comerţul tuturor tipurilor de produse la tarabe, tejghele şi din autovehicule în pieţele autorizate. Va fi de asemenea interzis comerţul cu amănuntul în baza de patentă a apei îmbuteliate în locurile autorizate etc.
Asociatia Micului Business (AMB) va organiza joi, 21 decembrie, în scuarul Operei Naţionale un miting de protest de mare amploare cu privire la excluderea de către stat a activităţilor economice în bază de patentă de întreprinzător. La miting este prevăzută participarea a circa 3000 de titulari de patentă de întreprinzător din toata R. Moldova.