logo

Ministerul Agriculturii propune instituirea unui regim special în agricultură. Vladimir Bolea: Ne bazăm pe modelul României


https://www.ipn.md/index.php/ro/insereazaediteaza-ancorainsereazaediteaza-ancorainsereazaediteaza-ancorainsereaz-7966_1107139.html

Ministerul Agriculturii propune instituirea unui regim special în agricultură pentru fermierii afectați de secetă, similar celui din România. Ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, spune că, odată aprobată, legea le va permite fermierilor să-și stopeze creșterea penalităților față de creditori doar prin prezentarea actului de calamitate, transmite IPN.

Analizând situația din raioanele Republicii Moldova și experiența României, s-a luat decizia instituirii unui regim special pentru agricultorii afectați de secetă. Avizul proiectului de lege va fi aprobat miercuri de Guvern. Ministerul Agriculturii va propune Parlamentului aprobarea proiectului în două lecturi până la finalul săptămânii.

„Făcând analiza obiectivă a tot se ce întâmplă, luând în considerare că încă mai vin din raioane acte de la direcțiile raionale, noi am propus un proiect de lege. Eu nu pot să dau detalii din proiectul de lege, dar în curând vom avea toate avizele de la ministerele de resort, e vorba de Ministerul Justiției, Finanțe și CNA. Vrem ca miercuri să-l dezbatem în ședință de Guvern și să oferim aviz. Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament și acolo îl vom prezenta detalii. Am luat la bază modelul român. Am întreprins o vizită la colegul și omologul meu, domnul Barbu, ca să mă consult cu el care sunt măsurile eficiente pe care le-a luat România. Una dintre măsuri ar fi instaurarea acestui regim, luând în considerare numărul destul de mare de agricultori afectați anul curent. Noi vom propune Parlamentului ca proiectul să fie votat săptămâna aceasta în două lecturi”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

În prezent, fermierii pot solicita stoparea creșterii penalităților din partea băncilor și prestatorilor de fertilizanți în baza certificatului de forță majoră, eliberat de Camera de Comerț și Industrie. Vladimir Bolea dă asigurări că, după instituirea regimului special în agricultură, acest proces va fi simplificat.

„S-a luat în considerare faptul că avem mulți agricultori afectați și toată această lume are datorii la bănci, la creditori care le-au livrat fertilizanți. În prezent, fiecare agricultor trebuie să meargă cu actul său de calamitate naturală și să ia pentru fiecare dintre creditori certificatul de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie. Acest lucru necesită resurse financiare, timp, implicare. În România, în baza ordonanței de urgență, agricultorul, numai în baza actului de calamitate, merge individual, fără a mai prezenta certificatul de forță majoră, pentru a semna acorduri adiționale cu creditorii. La noi de această lege vor beneficia agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din 2024. E vorba de fermierii care au acte de secetă. În Republica Moldova acte de secetă sunt aproape în toate raioanele”, a mai spus ministrul.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat săptămâna trecută alocarea a 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli urmare a secetei și arșiței puternice din această vară. Banii sunt acordați fermierilor cărora seceta le-a compromis recolta  de grâu și porumb în proporție de cel puțin 70% și, respectiv, 60%.