Guvernarea va veni cu soluții legislative proporționale și mai aproape de recomandările Comisiei de la Veneția. Este declarația vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, după ce Curtea Constituțională a permis reprezentanților fostului partid Șor să participe la alegeri. Mihai Popșoi spune că Parlamentul va aproba de urgență soluții legislative care nu vor permite exponenților Kremlinului să destabilizeze situația în țară, notează IPN.
Ieri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea din Codul Electoral care le interzicea unor membri ai Partidului Șor, formațiune declarată neconstituțională, să participe la alegeri. După decizia Curții, membrii fostului Partid Șor pot participa la alegerilor locale din noiembrie și la celelalte scrutine. Reprezentanții guvernării spun că majoritatea PAS vine, de urgență, cu o soluție legislativă în acest sens.
„Noi am sperat că judecătorii Curții Constituționale vor consimți aplicarea în practică a propriei lor decizii, cea privind declararea neconstituționalității Partidului Șor. Vom veni cu noi remedii legislative astfel încât să ne asigurăm că toți cei care au încălcat drepturile tuturor cetățenilor prin sabotarea statului de drept, organizarea unor acțiuni diversioniste și au fost catalogați de Procuratura Generală drept grup criminal organizat să nu mai facă acest lucru. Vom veni cu soluții legislative ca să protejăm cetățenii Republicii Moldova de eforturile hibride coordonate de la Kremlin. Pârghia noastră principală este cea legislativă, iar autoritățile executive și de aplicare a legii vor trebui să pună în practică decizia Parlamentului. Va fi un remediu mai proporțional și mai aproape de recomandările Comisiei de la Veneția”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Ex-președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, califică drept judicioasă decizia Curții Constituționale și spune că nu pot fi penalizați membrii unui partid politic pentru comiterea ilegalităților de către conducerea formațiunii.
„Un partid politic care nu este finanțat conform legii, nu poate fi calificat drept un partid sănătos. Dar fapta finanțării ilegale este comisă de cineva anume. Pentru că nu s-a adunat un congres de 1000 sau 2000 de oameni și au luat decizia să se finanțeze ilegal sau și-au împărțit bani unul altuia. Chiar dacă astăzi printre cei care își înaintează dosarele pentru a fi înregistrați în calitate de concurenți electorali sunt persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție politică, de finanțare ilegală a partidului sau de mituire a alegătorilor, toate aceste fapte trebuie probate. Din punctul meu de vedere, guvernarea PAS acționează într-un regim de alarmă, încercând să-i pună pe toți într-o oală, spunându-și că ulterior se vor lămuri. Pentru că PAS trebuie să rezolve problema azi și acești indivizi, toți, luați buluc, nu trebuie să se regăsească undeva, la putere”, a spus ex-președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.
Potrivit legii, hotărârea Curții Constituționale este definitivă, intră în vigoare la data publicării și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.