logo

Mihai Popșoi: Moldova contează pe sprijin în grăbirea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-popsoi-moldova-conteaza-pe-sprijin-in-grabirea-retragerii-7965_1103937.html

Moldova reiterează necesitatea retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană a țării și contează pe sprijinul partenerilor din comunitatea internațională pentru grăbirea acestui proces, așa cum s-a stabilit, de fapt, la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999. Declarații în acest sens au fost făcute de viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru l afacerilor externe al Republicii Moldova, într-o conferință de presă comună cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe, europene și comerțului al Maltei, Ian Borg, transmite IPN.

În discuțiile cu președintele OSCE, s-a făcut un schimb de opinii legat de reglementarea transnistreană. Mihai Popșoi a subliniat că Moldova rămâne angajată în soluționarea pașnică a conflictului, fiind singura opțiune pe care o vede. Autoritățile sunt recunoscătoare misiunii OSCE pentru efortul de facilitare a dialogului, pentru sprijinul constant în acest proces. De asemenea, Mihai Popșoi a apreciat sprijinul Maltei în parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova.

La rândul său, ministrul afacerilor externe, europene și comerțului al Maltei, Ian Borg, a spus că Malta se angajează să consolideze eforturile OSCE în prevenirea escaladării tensiunilor și restabilirea stabilității în întreaga lume. În context, reafirmă angajamentul și suportul pentru procesul de reglementare transnistreană. Președinția Maltei în OSCE sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată a conflictului transnistrean în toate aspectele sale, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional cu statut special pentru Transnistria.

OSCE se va axa pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv între părți pentru ca procesul de soluționare a conflictului să avanseze pe toate nivelurile. Este important ca toate canalele de comunicare să rămână deschise. Chiar dacă formatul 5+2 este pus pe pauză, e bine să fie promovat formatul 1+1. Această interacțiune permite monitorilor implementarea angajamentelor precedente, a subliniat președintele în exercițiu al OSCE.

Scopul vizitei sale în Moldova este de a înțelege mai bine problemele cu care se confruntă Moldova, așa ca președinția Maltei în OSCE să poată oferi sprijin în continuare pentru depășirea provocărilor.