logo

Mihai Popșoi: Deputații au ajuns să se vândă din nou ca în vremurile de tristă faimă


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-popsoi-deputatii-au-ajuns-sa-se-vanda-din-7965_1096216.html

Prerogativele suplimentare oferite Serviciului de Informații și Securitate au menirea de a proteja interesele statului, inclusiv de a preveni situațiile când deputații părăsesc fracțiunile parlamentare pentru bani. O spune vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, potrivit căruia opoziția ar trebui să susțină extinderea competențelor SIS pentru că astfel vor fi contracarate situațiile coruperii deputaților, notează IPN.

Președintele fracțiunii PAS din Parlament, Mihai Popșoi, recunoaște că reforma justiției are loc mai lent decât a anticipat guvernarea, însă spune că procesul nu a fost blocat. Potrivit vicepreședintelui Legislativului, clanurile din justiție au pactizat cu politicieni care nu-și doresc eurointegrarea țării și opun rezistență reformei justiției.

„Reforma justiției este piatra de temelie a dezvoltării economice. Un om de afaceri, dacă nu are încrederea fermă că justiția face dreptate, va prefera să investească în altă parte, acolo unde are această siguranță. Da, reforma nu are loc cu pași rapizi, dar procesul merge. Avem primele rezultate. Evaluarea membrilor CSM a dat rezultate, în sensul că doar 20% din candidați au trecut evaluarea și este un rezultat bun. Asta înseamnă că 80% era putred. De aici vine rezistența, clanurile și-au dat seama că pornirea noastră este una serioasă și de aceea încearcă să saboteze, dar nu le va reuși. Am votat proiecte de lege pentru a debloca situațiile de sabotaj ca să fim cu un pas înaintea sabotorilor”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit reprezentantului PAS, pentru a face față tentativelor de destabilizare a țării, guvernarea oferă atribuții extinse Serviciului de Informații și Securitate. Pachetul de legi privind reforma SIS, votat în prima lectură, oferă posibilitatea ofițerilor SIS de a intercepta, urmări sau de a instala tehnică de supraveghere, fără mandat din partea judecătorului, în cazul în care există suspiciuni că este pusă în pericol securitatea țării.


„Am votat în prima lectură proiectul privind mandatul de securitate, cel cu privire la contraspionaj, pentru a crește reziliența instituțională a Serviciului de Informații și Securitate, pentru a-i oferi mai multe pârghii ca să apere interesele cetățeanului și așe statului Republica Moldova. E firesc să fie critici din partea opoziției, acesta este rolul opoziției într-un stat democratic, dar opoziția ar trebui să aprecieze aceste noi împuterniciri oferite SIS-ului care au menirea, inclusiv, să prevină acel dezmăț pe care-l vedem astăzi în fracțiunea BCS. Deputații lor au ajuns să se vândă din nou ca în vremurile de tristă faimă la fel cum se vând cartofii la piață. Se discută sumele de bani care ar fi fost oferite acestor deputați. Atribuțiile oferite SIS ar trebui să ajute la prevenirea acestor cazuri”, a spus Mihai Popșoi.

Potrivit guvernării PAS, cele trei proiecte de lege ce vizează reforma SIS vor fi
supuse, în continuare, consultărilor publice, cu scopul de a fi definitivate în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția. Ulterior, proiectele vor fi propuse Parlamentului spre aprobare în lectura a doua.