Autoritățile și liderii de opinie ai societății civile trebuie să explice avantajele și beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova, dar și faptul că ele depășesc cu mult cheltuielile care se fac. De această părere este Mihai Mogîldea, vicedirector al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, organizată de IPN.
„Este necesar ca în perioada premergătoare a acestui eveniment să existe informații despre ceea ce va obține Republica Moldova în urma acestui summit, nu doar despre cheltuieli, întrucât beneficiile depășesc cu mult investițiile în organizarea acestui summit și acest lucru trebuie explicat și anunțat cât mai des de către demnitarii din țara noastră”, a spus Mihai Mogîldea.
El consideră că avantajele acestei reuniuni deja pot fi resimțite de către cetățenii din Bulboaca și nu doar. „S-au întreprins mai multe acțiuni pentru locuitorii din zona satului Bulboaca, avem drumuri care s-au reparat, calea ferată care duce în sat, sunt oameni care vor beneficia de această structură modernizată mulți ani după acest summit. Dacă societatea nu va cunoaște că totuși investițiile pentru summit sunt și investiții pentru oameni, atunci vor considera că acest eveniment va fi o adunare a unor lideri de stat care nu prea are legătură cu poporul”, a declarat Mihai Mogîldea.
Sunt anumite subiecte și probleme care trebuie abordate inclusiv în perioada premergătoare summitului, astfel încât ele să ajungă la urechea liderilor europeni. „Cred că este prioritar să discutăm mai mult despre relația Republicii Moldova cu UE și să scoatem în prim-plan progresele țării noastre. Este important să știm care e miza și așteptările noastre de la acest eveniment. Subiecte precum telecomunicații, transport, energetică, securitate – toate aceste aspecte trebuie abordate inclusiv în perioada premergătoare summitului, astfel încât oamenii să cunoască care sunt provocările cu care ne confruntăm și ce dorim noi să obținem de la acest format de discuții”, a mai spus vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene.
În aceeași ordine de idei, el a adăugat că Republica Moldova, ca țară gazdă, va conduce discuțiile din cadrul acestui eveniment și „suntem cei care putem include pe ordinea zi subiectele care sunt de interes major pentru noi ca țară”.
Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, ediția a 2-a, a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.