logo

Mihai Mogîldea: Avem nevoie de capacități sporite de absorbție a fondurilor europene


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-mogildea-avem-nevoie-de-capacitati-sporite-de-absorbtie-8004_1097828.html

Republica Moldova trebuie să-și extindă capacitățile de absorbție a fondurilor europene, iar în cadrul Guvernului trebuie să existe celule care să se ocupe cu scrierea și gestionarea proiectelor europene. Opinia aparține vicedirectorului executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Ce poate câștiga Moldova din Mecanismul pentru interconectarea Europei, dacă...?”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului IPRE, Mecanismul pentru Interconectarea Europei, va ajuta Republica Moldova să atragă investiții și să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor, astfel încât oamenii să resimtă beneficiile statutului de țară candidată la aderare.

Mecanismul pentru Interconectarea Europei permite Republicii Moldova să solicite finanțare din partea Uniunii Europene pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, energiei și în domeniul digital, care vizează îmbunătățirea conectivității Uniunii Europene cu vecinii săi. Grație acestui mecanism Republica Moldova are deja semnate mai multe acorduri de interconectare cu România, fiind vorba de mai multe poduri rutiere peste râul Prut.

„Avantajul nostru este că proiectele ce urmează a fi dezvoltate vor implica cel puțin o țară membră a Uniunii Europene. Fiind proiecte de interconectare a Europei este clar că vor fi implicate cel puțin două state. Sunt fonduri ale Uniunii Europene și urmează a fi cheltuite pentru a aduce vecinătatea Uniunii Europene mai aproape de UE, astfel încât atât cetățenii europeni, cât și cei non-europeni vor beneficia de pe urma acestor proiecte. Exemplul proiectelor privind podurile aprobate săptămâna trecută vorbește despre faptul că în cazul Republicii Moldova accentul va fi pus pe proiecte de interconectare cu România și aici putem beneficia de implicarea României sau a altor state europene inclusiv la etapa de scriere, dezvoltare, conceptualizare a proiectelor”, a spus Mihai Mogîldea.

Expertul IPRE, Mihai Mogîldea spune că Mecanismul pentru Interconectarea Europei este o platformă excelentă care permite Republicii Moldova să beneficieze de proiectele UE, iar în acest context Guvernul ar trebui să-și extindă capacitățile instituționale de absorbție a fondurilor europene.


„În contextul tuturor programelor europene, trebuie să dezvoltăm în fiecare minister celule care să gestioneze tot procesul de aplicare, implementare, raportare a acestor proiecte. La această etapă Cancelaria de Stat este instituția care ar fi responsabilă de aceste aspecte. Ministerul Finanțelor are o importanță majoră în gestionarea asistenței externe, dar trebuie să înțelegem că trecem la o altă etapă din punctul de vedere al atragerii fondurilor externe și aici avem nevoie de mai mulți oameni implicați, de o capacitate instituțională mai largă și este cazul ca Guvernul să gândească strategia prin care vom putea crește capacitatea de absorbție a acestor fonduri și de gestionare a lor. Republica Moldova trebuie să vină ea însăși cu inițiative și să nu aștepte ca România sau alte state să ne propună proiecte prin care să creștem nivelul de interconectare. Primăria Ungheni, de exemplu, are o celulă de patru persoane care se ocupă de scrierea de proiecte pentru un oraș care nu este foarte mare. Deci, se poate la nivel local, înseamnă că putem avea o abordare similară și la nivel național” , a spus expertul IPRE, Mihai Mogâldea.

Mecanismul pentru Interconectarea Europei este o platformă care va sprijini integrarea Republicii Moldova pe piața unică a UE, va promova creșterea economică, crearea locurilor de muncă și competitivitatea.


„Este clar că odată cu acest mecanism de interconectare a Europei vor veni mai multe investiții pentru Republica Modova, beneficii pe care le vor resimți cetățenii noștri. Republica Moldova trebuie să valorifice în această perioadă de tranziție toate oportunitățile existente pentru ca cetățenii să resimtă cât mai devreme beneficiile procesului de aderare la Uniunea Europeană. În cadrul acestor programe nu trebuie noi să investim foarte mulți bani, ci mai degrabă primim fonduri din partea UE pe care trebuie să le valorificăm. Acest mecanism este un exemplu pentru a pregăti populația de statutul ulterior de membru al Uniunii Europene. Începem să simțim treptat ce presupune acest statut” , a explicat Mihai Mogîldea.

Dezbaterea publică la tema
„Ce poate câștiga Moldova din Mecanismul pentru interconectarea Europei, dacă...?” este ediția a 284-a din cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.