logo

Mihai Isac: Rusia va folosi criza umanitară din stânga Nistrului pentru a pune presiune pe Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-isac-rusia-va-folosi-criza-umanitara-din-stanga-8004_1109741.html

Declanșarea unei crize umanitare în stânga Nistrului, prin stoparea livrării gazelor naturale, va fi folosită de Rusia pentru a pune presiune pe Chișinău. Opinia aparține analistului de politică externă, Mihai Isac, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice Gazele pentru regiunea transnistreană ca problemă de securitate națională”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova trebuie să pregătească un plan de reintegrare a țării, întrucât liderii europeni nu vor accepta scenariul cirpiot pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit expertului Mihai Isac, prin stoparea livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului, Rusia
transmite semnale că nu mai este dispusă să subvenționeze regiunea. De asemenea, Moscova va încerca să genereze tensiuni între Chișinău, Tiraspol și Kiev.

„Federația Rusă încearcă să cucerească electoral Republica Moldova, ceea ce n-a reușit să facă cu armele în anii 90 în timpul invaziei ilegale declanșate împotriva statului independent Republica Moldova. Orice criză umanitară creată în mod artificial de către Federația Rusă are menirea să pună presiune pe Republica Moldova, să dinamiteze relațiile dintre Chișinău și Kiev. Orice criză energetică, umanitară din regiunea aflată sub ocupația militară rusă va avea repercusiuni imediate în Republica Moldova. În Republica Moldova sunt și un număr impresionat de cetățeni ucraineni refugiați, ne așteptăm ca odată cu venirea iernii acest număr de refugiați să crească. Chișinăul nu este doar o poartă pe unde se intră și se iese din Ucraina, ci este o bază pentru multe familii ucrainene”, a spus analistul de politică externă, Mihai Isac.

Potrivit expertului, autoritățile constituționale de la Chișinău trebuie să insiste pe soluționarea pașnică a diferendului transnistrean prin cooptarea la discuții a partenerilor internaționali. Mihai Isac spune că liderii de la Tiraspol por fi determinați de comunitatea internațională să acționeze în interesele cetățenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

„Niciodată de când Republica Moldova este stat independent n-a existat o deschidere atât de mare din partea partenerilor externi pentru sprijinirea țării. Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană are un singur scop și anume dinamitarea fragilei noastre democrații. Republica Moldova are nevoie de un plan de reintegrare. Să nu uităm că, odată cu implementarea noului Cod Vamal pe întreg teritoriul Republicii Moldova, la Tiraspol am avut proteste. Cu toate că marile firme din regiunea transnistreană s-au supus prevederilor, totuși este clar că se face presiune mediatică. Cred că Chișinăul ar trebui să exploreze cooptarea partenerilor strategici pentru exercitarea unor demersuri, inclusiv, prin presiuni personale, asupra unor membri ai elitei de la Tiraspol pentru a-i convinge de necesitatea demarării unor discuții pe plan politic. Revenirea regiunii în spațiul politic comun, nu doar economic, va fi salutată de parteneri”, a explicat Mihai Isac.

Mihai Iasc spune că o eventuală criză umanitară în stânga Nistrului determină autoritățile de la Chișinău să pregătească un plan de reintregire a țării. Potrivit expertului, modelul cipriot de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este imposibil. Cipru a devenit membru al UE în 2004, în ciuda divizării teritoriale între partea de sud (controlată de guvernul recunoscut internațional) și partea de nord (Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută internațional și sprijinită de Turcia).

„În perspectiva intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, cei de la Bruxelles nu vor mai accepta scenariul cipriot. Să se înțeleagă, un Cipru de Nord în Transnistria nu va fi acceptat nici de către Ucraina și nici de Uniunea Europeană. Acest tip de crize umanitare aranjate, pe care le-am mai văzut făcute de Rusia, de exemplu, în Siria, ne arată un lucru: Rusia deși salvează elitele politice, totuși, sacrifică o mare parte a populației. În acest moment, decontăm trei decenii în care nu s-a făcut nimic pe acest teren politic, dar trebuie să înțelegem că  Rusia va folosi semnele unei crize umanitare pentru a pune presiune pe Chișinău, pe UE și Ucraina”, a punctat Mihai Isac.

Dezbaterea publică la tema „Gazele pentru regiunea transnistreană ca problemă de securitate națională” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.