logo

Mihai Isac: Orice respiro pe care Rusia îl are pe front se transformă într-o amenințare


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-isac-orice-respiro-pe-care-rusia-il-are-7978_1101266.html

Un eventual armistițiu în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei va reprezenta o nouă amenințare atât la adresa Ucrainei, cât și la adresa Republicii Moldova. O spune expertul din România, Mihai Isac, potrivit căruia orice pauză pe care Rusia o are pe front, îi permite Kremlinului să-și consolideze capacitățile militare, financiare și umane pentru a pregăti o nouă ofensivă. Potrivit expertului, o eventuală pauză pe front i-ar permite Moscovei să-și fortifice pozițiile și în Republica Moldova, în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024 și 2025, notează IPN.

Expertul Mihai Isac spune că Occidentul ar trebui să ofere, în continuare, sprijin militar Ucrainei, pentru a nu permite Rusiei să-și restabilească forțele într-o eventuală pauză pe câmpul de luptă.

„Chiar dacă s-ar încheia un armistițiu, Rusia va folosi acest armistițiu pentru pregătirea unei noi ofensive, dar și pentru intensificarea operațiunilor îndreptate împotriva autorităților constituționale de la Chișinău. Orice respiro pe front pe care îl are Rusia se transformă în amenințări la adresa tuturor statelor și, în special, a Republicii Moldova. Vedem că Rusia a reușit să creeze probleme în Republica Moldova, fiind ocupată și cu războiul din Ucraina. Dacă intensitatea acestui război va scădea, Moscova va putea aloca mai multe resurse financiare și umane pentru a destabiliza și mai mult situația în Republica Moldova”, a spus expertul în domeniul politicii externe, Mihai Isac, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit lui Mihai Isac o eventuală „înghețare” a frontului în Ucraina ar pune o mare presiune pe Republica Moldova, întrucât Rusia ar avea timp să-și întărească pozițiile cu ajutorul forțelor pro-Kremlin de la Chișinău. Scenariul unei majorități proruse în Parlamentul Republicii Moldova va însemna o blocare a parcursului european al țării, mai spune expertul.

„Să nu uităm că în Republica Moldova vor avea loc două exerciții electorale importante în 2024 și 2025 și deja o mare parte din experții de la Chișinău consideră că alegerile locale din acest an au fost un test pentru următoarele alegeri. Iar dacă Rusia, cu sprijinul elementelor criminale, va reuși să își impună o nesperată majoritate în Parlamentul de la Chișinău, atunci vom vedea cum prin mijloace constituționale, parcursul european al Republicii Moldova va putea fi oprit”, a mai spus Mihai Isac.