logo

Mihai Isac: Fără o justiție corectă nu poți avea o economie viabilă


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-isac-fara-o-justitie-corecta-nu-poti-avea-7978_1102620.html

Reforma justiției este primordială în procesul de aderare la Uniunea Europeană, pentru că o justiție corectă oferă țării creștere economică și garanții de securitate. Opinia aparține comentatorului politic Mihai Isac. Potrivit expertului, evoluțiile în domeniul reformării justiției vor determina cât de lent sau rapid va dura procesul negocierilor de aderare, notează IPN.

La 7 februarie, la Bruxelles, a fost lansată prima etapă tehnică pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană - evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară. În cadrul acestui proces, Republica Moldova a fost reprezentată de viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, potrivit căreia primul capitol al negocierilor de aderare vizează reforma justiției.

„În urma deciziei din decembrie 2023 privind începerea procesului de negocieri, Uniunea Europeană a spus clar că justiția trebuie să reprezinte prioritatea zero pentru actualele autorități de la Chișinău. Este clar că în Uniunea Europeană există anumite așteptări în privința mersului reformelor în acest domeniu. Este păcat că, în acest moment, asistăm la capturarea procesului de reformă în domeniul justiției de către o castă care nu vrea să se lase reformată. Dar tot acest efort trebuie depus pentru că Uniunea Europeană, prin vocea Robertei Metsola, a șefilor de state și instituții europene, a spus că fără o reformă a justiției, procesul de negocieri va dura foarte mult”, a spus comentatorul politic, Mihai Isac, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit comentatorului politic, o justiție echitabilă este indispensabilă unui stat cu aspirații europene. Mihai Isac spune că Rusia folosește rezistența pe care o opune sistemul la reforma justiției pentru a submina autoritățile Republicii Moldova.

„Fără o justiție corectă nu poți să ai o economie viabilă, nu poți să ai garanții de securitate în privința rezilienței statului în fața războiului hibrid. Corupția este una dintre principalele arme folosite de Federația Rusă în Republica Moldova. Vedem cum elemente criminale sunt folosite de Federația Rusă pentru a submina autoritățile statului. Pentru a pune capăt unor astfel de demersuri este nevoie de o justiție credibilă, o justiție în care populația Republicii Moldova treptat să își recapete încrederea. Procesul de screening este unul care durează, dar semnalul transmis este că trebuie să începem cu justiția”, a punctat expertul Mihai Isac.

În contextul lansării procesului de screening a legislației naționale, în perioada 21-22 februarie delegația guvernamentală va merge la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației Uniunii Europene în domeniul justiției și drepturilor fundamentale.