logo

Mihai Isac: Calvarul populației civile din Israel și Fâșia Gaza va continua


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-isac-calvarul-populatiei-civile-din-israel-si-fasia-8004_1100079.html

Calvarul populației civile din Israel și Fâșia Gaza va continua, întrucât identificarea unor soluții pentru a asigura pacea în regiune va necesita mult timp. Opinia aparține analistului de politică externă Mihai Isac și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Războiul din Israel: ce este și la ce ne putem aștepta?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, Israelul va încerca să-și demonstreze capacitățile militare și va lupta pentru eliminarea liderilor HAMAS și pentru eliberarea cetățenilor luați ostatici de către militanții grupării teroriste.

La scurt timp după izbucnirea războiului dintre Israel și militanții HAMAS, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin ar putea să se poziționeze în rolul de mediator de pace. În acest context, expertul în politică externă, Mihai Isac, spune că pacea în regiune se va lăsa mult așteptată și că în acest moment nu există un format internațional care ar putea contribui la încetarea focului.

„Trebuie să menționăm și factorul politic intern din Israel care are relații cu Federația Rusă. Inclusiv un număr de cetățeni ruși au fost afectați de atacul sălbatic al HAMAS. Există date că cetățeni evrei care au și cetățenia rusă sunt răpiți în regiunea Gaza. Liderul de la Kremlin nu a condamnat direct atacul HAMAS, dar a dat vina pe diplomația americană pentru ceea ce s-a întâmplat, încearcă să se prezinte ca un campion al drepturilor populației arabe, dar totuși fără a acuza în mod direct Israelul. Relațiile aparte dintre Israel și Federația Rusă, și datorită numărului mare de evrei originari din spațiul CSI, care locuiesc în Israel, oferă puțin spațiu de manevră Israelului în ceea ce privește atragerea Federației Ruse. Nu există vreun format internațional care să poată garanta o pace în regiune. Cel mai probabil, se va încerca formarea unui cvartet de state care au interese în regiune, de exemplu, Egipt, SUA, una dintre marile țări arabe, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, Turcia”, a spus expertul de la București, Mihai Isac.

Potrivit expertului, Israelul nu va ceda în fața grupării teroriste HAMAS și va lupta până la exterminarea acesteia și până când ostaticii luați de teroriști vor fi eliberați. În plus, ororile comise de militanții HAMAS oferă posibilitatea statului Israel să-și demonstreze superioritatea militară.

„Pacea în regiune nu va fi adusă de vreo organizație. Va fi vorba tot de inițiative diplomatice punctuale. Pacea în regiune nu va fi adusă nici de Liga Arabă, nici de ONU, ONU fiind paralizată de veto-ul Federației Ruse în ceea ce privește asigurarea securității statului Israel. Este un joc al umbrelor, un joc al negocierilor care se vor desfășura în toate capitalele din regiune și nu numai. Este de așteptat ca o soluție să nu fie anunțată în scurt timp. Autoritățile de la Tel Aviv au și interesul de a-și arăta capacitatea de a răspunde unor astfel de lovituri. Vedem că Hesbolahh-ul din sudul Libanului încearcă să evite să se aventureze în acest război pentru că își dă seama că răspunsul israelian ar putea însemna distrugerea organizației Hesbolahh. Statul Israel va accepta o eventuală încetare a focului doar după eliberarea unui număr mare de ostatici, luați de către forțele teroriste și după ce armata israeliană va înregistra victorii pe teren, victorii care se vor traduce prin eliminarea unor lideri ai structurii militare teroriste sau prin confiscarea unor mari cantități de arme”, a mai spus analistul de politică externă, Mihai Isac.

Potrivit expertului, fenomenul antisemit modern ia amploare în Vestul Europei, după ce HAMAS a cerut organizarea unor manifestații în întreaga lume musulmană în sprijinul palestinienilor. În acest context, mii de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în mai multe orașe din Franța, însă protestele au fost dispersate cu jeturi de apă și gaze lacrimogene.

„Calvarul populației civile din Israel și Fâșia Gaza va continua. Problema extinderii violențelor în regiune este una foarte importantă. Au existat deja contacte între serviciile secrete israeliene și cele iordaniene pentru a identifica modalități ca aceste violențe să nu se intensifice. Acest antisemitism modern bazat pe negarea dreptului la existență a statului Israel își ridică capul în Vestul Europei. Vedem că au loc atacuri asupra unor afaceri deținute de membrii comunității evreiești sau obiective culturale evreiești, dar autoritățile europene încearcă să găsească un răspuns comun la această criză”, a explicat Mihai Isac.

Dezbaterea publică la tema: „Războiul din Israel: ce este și la ce ne putem aștepta?” este ediția a 291-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Acțiunea este organizată de către Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.