Mihai Ghimpu a fost ales legal în funcţia de spicher, specialişti în drept
https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-ghimpu-a-fost-ales-legal-in-functia-de-spicher-7965_977536.html
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost ales legal în funcţia de preşedinte al Parlamentului R. Moldova. De această părere sunt experţi în drept, care au dezbătut subiectul la o masă rotundă vineri, 4 septembrie, transmite Info-Prim Neo.
[Victor Popa, specialist în drept constituţional,] spune că Partidul Comuniştilor nu a fost lipsit de dreptul de a participa la alegerea spicherului sau de a înainta candidaturi, ci a părăsit benevol sala de şedinţe. Mihai Ghimpu a fost desemnat în această funcţie cu majoritate de voturi.
În opinia lui Victor Popa, Curtea Constituţională nu trebuia să accepte spre examinare contestaţia PCRM privind desemnarea lui Ghimpu în această funcţie, deoarece reprezintă o problemă de ordin procedural, prevăzută de Regulamentul Parlamentului şi nu de Constituţie. Nici cele 13 articolele constituţionale invocate de comunişti nu sunt de natură să influenţeze legalitatea desemnării preşedintelui Parlamentului, susţine specialistul. Referitor la şedinţa de vineri, 4 septembrie, convocată de comunişti, Popa a afirmat că de jure „nu a fost o şedinţă de Parlament, ci doar una de fracţiune”.
Faptul că prima şedinţă a Parlamentului a fost întreruptă, denotă că decanul de vârstă, deputatul Ivan Calin, şi-a depăşit atribuţiile, comiţând o ilegalitate prin anunţarea unei pauze, fără a se consulta cu toţi deputaţii. „Întreruperea şedinţei Parlamentului de către decanul de vârstă, deputatul comunist, Ivan Calin a fost ilegală, care contravine Constituţiei şi Regulamentului Parlamentului, deoarece Parlamentul fusese deja legal constituit, iar orice hotărâre se ia cu majoritate de voturi”, a declarat Victor Popa.
“Calin nu a avut nici un temei ca să anunţe închiderea şedinţei, pentru că nu a supus votului propunerea care venea din partea unui grup parlamentar minoritar (PCRM), iar minoritatea, după cum se cunoaşte, se supune majorităţii”, a spus [Alexandru Arsene, doctor în drept, conferenţiar universitar].
Pe de altă parte, [specialistul în drept Serghei Ţurcanu,] susţine că Regulamentul Parlamentului nu prevede clar modalitatea şi condiţiile anunţării unei pauze, ceea ce oferă loc de interpretări.
În opinia specialiştilor, şi motivaţia comuniştilor de a cere pauză pentru constituirea fracţiunii e fără temei. [Ion Creangă, lectorul superior], susţine că şedinţa putea fi continuată şi fără constituirea fracţiunii, iar cele 10 zile invocate de comunişti impun un termen limită, dar nu sunt obligatorii.
PCRM a contestat la Curtea Constituţională alegerea liderului liberal, Mihai Ghimpu în funcţia de spicher, la 28 august, în lipsa comuniştilor. Atunci decanul de vârstă, comunistul Ivan Calin, care prezida şedinţa, anunţase o pauză până la 4 septembrie. Cele 4 partide liberal-democrate ce formaseră majoritatea parlamentară au decis să continue şedinţa. Curtea Constituţională a anunţat că se va pronunţa pe marginea sesizării PCRM la data de 8 septembrie.