logo

Mihai Eminescu, comemorat la 127 de ani de la trecerea în nefiinţă


https://www.ipn.md/index.php/ro/mihai-eminescu-comemorat-la-127-de-ani-de-la-trecerea-in-nefiinta-7967_1027830.html

La 127 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Mihai Eminescu, mai mulţi oficiali, politicieni şi oameni de artă, l-au omagiat depunând flori la bustul acestuia de pe Aleea Clasicilor, transmite IPN.

Primii să depună flori au venit reprezentanţii Partidului Socialiştilor. Liderul fracţiunii PSRM în Consiliul municipal Chişinău, Ion Ceban, a declarat că Mihai Eminescu este un mare poet, opera căruia trebuie citită şi recitită. „Mihai Eminescu este un poet care merită citit din scoarţă în scoarţă, la diferite vârste, pentru că diferit privim şi înţelegem ceea ce se scrie”, a afirmat Ion Ceban.

Ulterior, la bustul poetului a venit să depună flori preşedintele Nicolae Timofti. Şeful statului a evitat să facă declaraţii pentru presă.

În discursul său, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că Mihai Eminescu va fi întotdeauna un reper, un luceafăr, o lumină care să arate poporului drumul corect. „Atunci, în secolul al 19-lea dânsul a ştiut să vadă, să ştie, să cunoască esenţa fiinţei noastre naţionale, dincolo de poezie, de proză, de publicistică. Un suflet adânc, o minte strălucită, Eminescu a reuşit să transcende perioada respectivă şi să arate încotro trebuie să meargă poporul românesc pentru a-i fi bine”, a afirmat edilul.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că Mihai Eminescu continuă să transmită mesaje conaţionalilor lui prin opera pe care a lăsat-o. „Eminescu rămâne cartea deschisă a destinului nostru în faţa eternităţii. El este parte a fiinţei noastre, iar noi suntem parte din fiinţa lui eminesciană. La început de secol 21 ne transmite aceleaşi frumuseţi netrecătoare, îmbinări şi armonii de cuvinte nemaiîntâlnite, adevăruri modelatoare”, a afirmat Arcadie Suceveanu.

Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Valeriu Matei, a menţionat că poetul Eminescu îşi va ocupa treptat, prin traducerile de bună calitate, prin conştientizarea faptului că opera sa este una deosebită, locul pe care îl merită – unul dintre cei mai mari poeţi lirico-filosifici ai lumii. „Dacă şi noi ca şi georgienii am fi ştiut pe dinafară poezia lui Eminescu, ea ne-ar fi modelat altfel. Ne modelează spiritul, ne modelează chipul, fiinţa, gândirea, felul nostru de a fi, de a ne exprima, felul nostru de a crea mai ales”, a declarat Valeriu Matei.

Compozitorul Eugen Doga a menţionat că pentru el Mihai Eminescu este un permanent izvor de creaţie. „Eminescu a fost un filosof. În fiecare cuvânt al versurilor lui este o filosofie universală şi astăzi această filosofie ne-ar servi drept călăuză pentru creaţie, pentru viaţă”, a afirmat Eugen Doga.

Mihai Eminescu este un poet, prozator şi jurnalist român. Acesta s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în judeţul Botoşani şi a decedat pe 15 iunie 1889.