logo

Miercuri instanța se va pronunța în cazul a doi participanți la protestul din ianuarie 2016


https://www.ipn.md/index.php/ro/miercuri-instanta-se-va-pronunta-in-cazul-a-doi-7967_1078949.html

Instanța de judecată urmează să pronunțe miercuri, 13 ianuarie, sentința în dosarul în care figurează patru dintre participanții la protestul din ianuarie 2016, organizat împotriva învestirii Guvernului Filip. Participanții la protest declarară că sunt inculpați într-un dosar politic, fabricat la comanda justiției fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Doi dintre ei, dar și reprezentanții asociației obștești „Dreptul la Dreptate” fac apel către președintele țării și către procurorul general să ia în vizor acest dosar.

Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Grigorciuc, președintele asociației obștești „Dreptul la Dreptate”, a declarat că dosarul intentat după protestul din ianuarie 2016 și la care au participat mii de oameni, este unul sută la sută politic, „fiind fabricat de justiția lui Plahotniuc”. Potrivit lui, oamenii au ieșit la acțiunea ad-hoc pentru a manifesta împotriva învestirii Guvernului Filip. „Eu consider că acești oameni nu pot fi judecați, ci dimpotrivă despre ei trebuie de vorbit cu demnitate, iar activismul lor civic și atitudinea lor trebuie prezentată drept exemplu pentru alți cetățeni. Și pe această cale aș vrea să mă adresez președintelui Maia Sandu, procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și partenerilor externi să acorde atenție acestui dosar, dar și altor dosare politice la comandă”, a notat Pavel Grigorciuc.

Aureliu Pisica, inculpat, a declarat că, atunci când s-a aflat că urmează învestirea Guvernului pe timp de noaptea, lumea s-a adunat să protesteze pașnic, dar printre manifestanți erau și persoane agresive, provocatori. Din 13 persoane care au avut statut de bănuit, inclusiv actuali deputați, pe banca acuzaților au rămas doar patru inculpați. Potrivit lui, în cadrul cercetărilor s-au admis numeroase încălcări procedurale, procesul desfășurându-se practic în lipsa părților vătămate: polițiști și câțiva demnitari de stat. „Aș vrea să fac un îndemn către procurorul general – mâine este hotărârea primei instanțe – să ia dosarul să-l studieze, să vadă acțiunile procurorului în dosarul care a mers la Buiucani și ce lucru a făcut ancheta”, a mai spus Aureliu Pisica.

Vrej Martirosean, în privința căruia procurorul și-a retras învinuirile pe acest dosar, spune că, din cauza frecventelor ședințe de judecată, nu-și poate vedea de propriile griji, are o familie și trebuie să muncească pentru a o întreține. Tot din cauza acestui dosar, a ratat un an de universitate. Procurorul și-a retras învinuirea, însă, spune tânărul, lucrul acesta s-a întâmplat prea târziu. Vrej Martirosean crede că învinuirea trebuie retrasă și în privința și celorlalți trei inculpați în acest dosar politic.

Ședința de judecată este programată la Judecătoria municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, la ora 11.00.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.