logo

Metodologia privind repartizarea consumului de energie termică este neconstituțională, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/metodologia-privind-repartizarea-consumului-de-energie-termica-este-neconstituti-7967_1098440.html

Metodologia privind repartizarea consumului de energie termică din octombrie 2022 s-a dovedit a fi una ineficientă și chiar neconstituțională. Aceasta deși autoritățile urmau să implementeze constatările Curții Constituționale stipulate în hotărârea sa emisă încă în martie 2022. Or, prin acea hotărâre, a fost declarată neconstituțională prevederea care obliga consumatorii casnici debranșați de la sistemul centralizat de încălzire să achite pentru tranzitul energiei termice. Declarații în acest sens au fost făcute de către Iurie Serafimovici, inginer energetician, consilier în Consiliul municipal Bălți.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Serafimovici a menționat că în adresa sa către Guvern și Parlament, Curtea Constituțională a menționat foarte clar că la elaborarea noii metodologii să se ia în calcul toate mențiunile din hotărâre. „Absolut nimic nu a fost luat în considerare. Din cauza aceasta, această metodologie, personal, o consider ilegală și neconstituțională. Ea este folosită ca paravan de către furnizori care spun că ei au metodologia semnată de ministru, fără ca să mai țină cont de un șir de legi existente”, a precizat Iurie Serafimovici.

Potrivit lui, chiar de la primele facturi a făcut calculele și s-a adresat furnizorului menționând cu nu este de acord cu factura. Și aceasta pentru că în metodologie nu sunt prevăzute formulele pentru calcularea energiei produse de sursa autonomă din apartament. „Ei nu au făcut aceste calcule. Am fost nevoit să duc eu până la capăt, să le finalizez, să le exemplific. Am pus din factura Moldovagaz volumul de gaz pe care l-a produs cazanul meu. Și am ieșit la așa rezultate – dacă un apartament similar cu al meu era facturat de către furnizor cu 0,88 gigacalorii pentru luna decembrie, iar al meu cu 0,45 + 0,82 gigacalorii produse de cazanul meu, avem 1,27. Atunci se pune întrebarea directă – care este propagandistica echității sociale care s-a menționat în metodologie. 0,88 este oare egal cu 1,27 gigacalorii? Nici pe departe”, explică Iurie Serafimovici.

Pentru că nu a avut vreun răspuns de la furnizor, Iurie Serafimovici s-a adresat în judecată, iar prima instanță nu i-a dat câștig de cauză. Potrivit lui, toți fac trimitere la metodologie, dar sunt încălcate niște prevederi constituționale. Mai exact este vorba despre șase circumstanțe specificate în hotărârea Curții Constituționale din martie 2022. „Deci, una dintre ele este că un apartament poate fi situat la extremitatea blocului, la parter, în altul nu sunt țevi de tranzit, altul este echipat cu sursă autonomă de încălzire și atunci căldura indirectă este o noțiune care trebuie demonstrată. Prin nimic nu se demonstrează. Se face unul și același calcul la toți”, a mai spus inginerul energetician.

Conferința a fost susținută de reprezentanții Forumului bălțenilor pentru soluționarea problemelor cu CET Nord, împreună cui fosta deputată Arina Spătaru. Potrivit ei, „renumita metodologie a lui Spînu a bulversat societatea moldovenească, pentru că și-a demonstrat ineficiența, neconstituționalitatea și ilegalitatea”. Din acest motiv, pe parcursul a șase luni au fost organizate un șir de acțiuni de pichet în fața sediilor furnizorului, a judecătoriei, autorităților locale, precum și au fost expediate zeci de petiții în adresa ministerului de resort, a Guvernului, a Parlamentului, a Agenției de Reglementare în Energetică etc.

„În primul rând, cetățenii care au apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire au suferit enorm de mult pe seama acestei metodologii. Noi astăzi batem alarma și îndemnăm ministrul energiei, cu subiect și predicat, să acorde atenție la mai multe neclarități și neregularități din metodologia nr. 2 astfel încât în toamna anului 2023 să ne asigurăm că orice leu venit în factura cetățenilor din Bălți și Chișinău să fie calculat obiectiv și transparent”, a adăugat Arina Spătaru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.