logo

Memorandum de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică


https://www.ipn.md/index.php/ro/memorandum-de-interconectare-a-retelelor-de-gaze-naturale-si-7966_1101387.html

Memorandumul de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică a fost semnat la 11 decembrie de către miniștrii energiei de la Chișinău și București. În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului, până în 2031, transmite IPN.

Potrivit ministrului energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, colaborarea cu România pe dimensiunea energetică, și nu doar, s-a accelerat puternic în ultimii ani. Memorandumul semnat marchează un angajament comun pentru consolidarea colaborării și dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, în special pe dimensiunea securității energetice. Ministrul a remarcat că Memorandumul, pe toate dimensiunile sale, va contribui la consolidarea securității și integrării Republicii Moldova pe piața energetică a UE.

La rândul său, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul roman al energiei, a spus că România practic a atins independența energetică, în acest an au fost exportatori de energie electrică, pentru că s-a investit în capacități de producție noi, în special în energie verde. România se pregătește cu capacități de producție pe gaz și de programul nuclear-civil. Și în zona de gaz s-a atins independența. Acest lucru, potrivit ministrului, permite și „sprijinirea fraților din Moldova” ori de câte ori aceștia cer ajutorul.

Prin Memorandumul semnat este sprijinită dezvoltarea, pe teritoriul României, a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni. Totodată, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stației 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.

De asemenea, Documentul va asigura condițiile desemnării „OPCOM”, în temeiul legislației Republicii Moldova, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.