logo

Membrii PLDM acuză autoritățile centrale de imixiune în activitatea APL


https://www.ipn.md/index.php/ro/membrii-pldm-acuza-autoritatile-centrale-de-imixiune-in-activitatea-7965_1073936.html

Administraţia publică locală este impusă să „danseze pe muzica cântată de cei de la centru”, nimeni nu ţine cont de prevederile legislative care stipulează principiul autonomiei locale şi prevede dreptul şi capacitatea autorităţilor locale de a rezolva de sine stătător, fără imixiunea celor de la centru, problemele de interes local. Sunt acuzații aduse de reprezentanți ai Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Președintele PLDM, Tudor Deliu, s-a referit, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, la un caz, pe care îl consideră simptomatic, din raionul Sângerei, menționând că problemele au început după data de 27 noiembrie anul trecut, când, la cererea a o treime din consilierii raionali, a fost convocată şedinţa Consiliului şi a fost aleasă conducerea raionului: preşedintele raionului şi trei vicepreşedinţi, lucru care, în opinia sa, nu le-a fost pe plac unor consilieri din alte partide.

Ca urmare, oficiul teritorial al Cancelariei de stat din Bălţi a notificat Consiliul raional Sângerei că în procesul de adoptare a deciziilor ar fi fost admise abateri de la prevederile legale. În ianuarie anul curent, Consiliul raional s-a întrunit repetat în şedinţă, a examinat notificarea, dar a decis să mențină decizia. Cancelaria de stat din Bălţi, avea termen 30 de zile, dacă nu este de acord cu decizia Consiliului, să sesizeze instanţa de contencios administrativ, fapt ce nu l-a făcut, precizează Tudor Deliu.

Președintele PLDM mai spune că, între timp, sub influenţa autorităţilor centrale, se construieşte o nouă coaliţie la Sângerei, iar oficiului teritorial al Cancelariei de stat din Bălţi trimite o nouă scrisoare Consiliului raional Sângerei şi insistă repetat să fie examinată notificarea emisă anterior. Pe 27 mai, la o noua ședință a Consiliului raional, nouă coaliție de la Sângerei, a dispus includerea ilegală în ordinea de zi a reexaminării acelei scrisori. Într-un final, decizia de numire a conducerii raionului, din noiembrie anul trecut, a fost abrogată.

„Mă adresez liderilor partidelor politice de la guvernare: Încetaţi cu şantajul şi ameninţările aleşilor locali care nu vă reprezintă partidele din care faceţi parte! O altă adresare este către liderii partidelor pro-europene şi unioniste: Unificaţi-vă mesajul de la centru cu cei din teritoriu, promovaţi aceleaşi politici, nu scandaţi la Chişinău: „Vrem stat de drept, valori democratice”, „Jos Dodon!” „Jos guvernul!”, iar în teritoriu, respectiv la Sângerei, să strigăm: „Trăiască Stalin”, nu influenţaţi de la centru deciziile autorităţilor locale prin reprezentanţii dvs.”, a chemat președintele liberal-democrat.

Iulian Erimei, ales vicepreședinte al raionului Sângerei, a spus, în aceeași conferință de presă că Sângerei este unul dintre puţinele raioane din nord la conducerea căruia nu sunt socialiştii, „lucru care deranjează mult guvernanţii de la Chişinău”. „După şedinţa de constituire şi cea de alegere a conducerii raionului, au început să crească presiunile care continuă şi la ziua de astăzi. Arhitecţii acestor presiuni sunt factorii de decizie de la nivel central, deputaţi care pe parcursul ultimelor luni au fost des prezenţi în teritoriu, cât şi unele structuri ale autorităţilor centrale plasate în teritoriu”, a spus Iulian Erimei. „Prin acţiuni contrar legii, se străduiesc în fel şi chip să preia conducerea raionului”, a mai spus acesta. Iulian Erimei a făcut apel către cetăţenii care locuiesc în Sângerei, în special către consilierii raionali, să nu uite că mandatul este de patru ani și că vor rămâne să conviețuiască și după aceea, de aceea e cazul să lase loc de „ Bună ziua!”.

Reprezentanții PLDM au mai spus că, deși a trecut mai bine de jumătate de an de la alegerile locale, în unele raioane nici până azi nu sunt avizate statele de personal ale consiliilor raionale. Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că toate acestea au un singur scop: consolidarea actualei guvernări la nivel local în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale.

Partidul Liberal Democrat din Moldova și aleșii săi locali pledează pentru o autonomie locală reală și își reafirmă și de această dată atașamentul față de principiile și standardele Cartei Europene a Autonomiei Locale. „Noi considerăm că procesul de integrare europeană este de neconceput fără consolidarea capacităților și a autonomiei administrației publice locale”, se mai spune în comunicat.