Medvedev şi Ianukovici vor să deschidă hotarul pentru mărfurile transnistrene
https://www.ipn.md/index.php/ro/medvedev-si-ianukovici-vor-sa-deschida-hotarul-pentru-marfurile-transnistrene-7965_982476.html
Federaţia Rusă şi Ucraina îşi propun să anuleze restricţiile de traversare a hotarului ucrainean pentru mărfurile transnistrene. Intenţia este stipulată în declaraţia cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, care urmează să fie semnată de preşedinţii Dmitri Medvedev şi Victor Ianukovici în timpul vizitei şefului statului rus la Kiev, la 17-18 mai, scrie „Nezavisimaia gazeta”, citată de Info-Prim Neo.
Potrivit ministerului rus de externe, la care face trimitere ziarul, Rusia şi Ucraina nu pot fi indiferente de soarta celor 150 de mii de cetăţeni ruşi şi 100 de mii de cetăţeni ucraineni din regiunea transnistreană. Anterior liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat că această susţinere este foarte importantă pentru Transnistria.
Declaraţia ruso-ucraineană va sublinia poziţia referitor la forţele de pacificatori. Potrivit documentului, ele trebuie să rămână pe teritoriul transnistrean. Acesta va fi răspunsul la propunerea Chişinăului de a le înlocui cu observatori sau militari internaţionali. Surse din cadrul ministerului rus de externe au mai spus că declaraţia va mai conţine şi un apel către părţile de conflict să se abţină de la acţiuni unilaterale şi să nu complice situaţia.
„Nezavisimaia gazeta” îl citează pe Vladimir Iastrebceak, reprezentantul Tiraspolului în procesul de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean, care a declarat anterior că acest document dintre Rusia şi Ucraina arată că diferendul poate fi soluţionat doar în formatul 5+2.
Hotarul pentru mărfurile transnistrene a fost închis în 2006 de către ex-preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko şi fosta guvernare de la Chişinău.
Transnistria nu este recunoscută ca subiect de drept internaţional. Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova au pierdut controlul asupra regiunii în anul 1992. Conflictul se încearcă a fi soluţionat în format 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Federaţia Rusă, OSCE + UE, SUA), dar din 2006 nu au mai avut loc negocieri oficiale.