logo

Medierea și arbitrajul comercial vor deveni mai vizibile în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/medierea-si-arbitrajul-comercial-vor-deveni-mai-vizibile-in-moldova-7966_1047874.html

Medierea și arbitrajul comercial vor fi fortificate ca să devină mai vizibile pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Eforturile vor fi îndreptate spre consolidarea capacităților Consiliului de Mediere, Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie, centrelor regionale de mediere, altor actori ai medierii. Cea de-a patra fază a proiectului „Perspectivele medierii și arbitrajului comercial în Republica Moldova” a fost lansată la sfârșitul anului 2018, însă evenimentul de lansare al acesteia a avut loc miercuri, 27 martie, in cadrul Ministerului Justiției, transmite IPN.

Proiectului este implementat de Ministerul Justiției, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Centrul pentru Soluționarea Efectivă a Litigiilor (CEDR) și Organizația Internațională pentru Dezvoltarea Dreptului (IDLO), cu sportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

În cadrul evenimentului de lansare, Eduard Serbenco, secretar de stat la Ministerul Justiției, a declarat că poziția Ministerului Justiției fata de căile alternative de soluționare a litigiilor este una de susținere deplina și anume a creșterii capacității medierii și arbitrajului comercial. Acestea generează avantaje precum rapiditate, costuri reduse, confidențialitate, mai puțină ostilitate intre participanții în conflict. Potrivit secretarului de stat, fortificarea acestor căi rămâne o prioritate constantă a Ministerului Justiției, iar sprijinul partenerilor externi în acest sens are un rol important. „Am convingerea că suntem cu toții atașați în vederea promovării și fortificării instituției medierii în Republica Moldova”, a notat Eduard Serbenco.

Karen Hilliard, șefa misiunii USAID, a menționat că, alături de alți parteneri și de autoritățile de la Chișinău, sprijină dezvoltarea capacității sistemului judiciar pentru a promova medierea și arbitrajul de calitate. În opinia sa, este important să fie sporită încrederea beneficiarilor în aceste servicii, iar acest eveniment reprezintă o platformă deschisă și bună pentru discuții, pentru a identifica acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru fortificarea acestui sector.

Veronica Brădăuțanu, reprezentant BERD, a amintit că acest proiect a fost lansat în 2013, cu intenția de a ajuta Guvernul Republicii Moldova să stabilească medierea ca pe un mecanism eficient de soluționare a litigiilor prin mecanisme alternative fașă de soluționarea prin intermediul instanțelor de judecata. Pe parcursul proiectului, s-a analizat legislația, au fost instruiți mediatori și s-a derulat un program pilot cu implicarea instanțelor de judecată. În faza a treia a fost desfășurată o campanie de promovare a acestui instrument în toate regiunile țării. În faza a patra, acest proces va fi continuat, astfel încât să devină și mai cunoscut și să servească la soluționarea eficientă a litigiilor.

Margarita Meldon, manager de program regional IDLO, a menționat că medierea oferă posibilitatea de a soluționa disputele economisind timp și resurse în acest proces. În cadrul fazei a patra a Proiectului, urmează să fie identificate și dificultățile în procesul de implementare a acestui instrument în Moldova, iar ca urmare vor fi oferite soluții pentru a îmbunătăți mecanismul.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a spus că anul trecut Centrul de mediere pe lângă CCI a soluționat un număr mai mare de cazuri față de anii precedenți și acest fapt denotă că antreprenorii din Republica Moldova au încredere în mediatori. Au avut loc zeci de întrevederi cu mediul de afaceri din Moldova pentru prezentarea și promovarea medierii comerciale și a arbitrajului. Un accent este pus și pe formarea continuă a viitorilor mediatori și arbitri.

Adi Gavrilă, expert în mediere din România, s-a referit la necesitatea unei viziuni pe termen lung și a unor principii solide care să stea la baza modelului implementat. Potrivit lui, calitatea este un ingredient esențial care se asigură prin formarea inițială și experiență susținută. De asemenea, trebuie identificat raportul optim dintre măsurile încurajatoare și cele care presupun eforturi necesare către mediere. Implementarea medierii necesită sprijinul tuturor părților interesate, inclusiv a avocaților, dar si a altor categorii de profesii, a subliniat expertul.

Un sondaj cu privire la percepția medierii în comunitatea de afaceri, prezentat la eveniment, denotă că marea majoritate a companiilor (din totalul respondenților) se confruntă cu până la cinci cazuri de soluționare a litigiilor pe an în cadrul activităților lor. Aproximativ 17% se confruntă cu până la zece cazuri, iar 18,5% – cu până la 25 de cazuri. Sondajul arată că circa 51% din respondenți nu înțeleg sau doar au auzit despre mediere ca mecanism de soluționare alternativă a conflictelor. Totodată, aproape 25% nu sunt familiarizați deloc cu această modalitate, iar 23% doar au auzit. Potrivit autorilor, acest lucru indică asupra faptului că comunitatea de afaceri trebuie să fie informată și încurajată să utilizeze medierea ca mecanism de soluționare a conflictelor. Conform sondajului, chiar dacă majoritatea respondenților – 86% –  nu au utilizat niciodată medierea, 72% au spus că ar fi interesați să apeleze la mediere.

Proiectul în domeniul medierii și arbitrajului comercial a fost lansat în anul 2013 și are ca scop fortificarea sistemului de soluționare alternativă a litigiilor în Republica Moldova la nivel național. La etapele precedente ale proiectului au fost organizate multiple activități de formare a actorilor în domeniu, sensibilizarea publică și a mediului de afaceri în privința medierii și arbitrajului comercial.