Medicul Stanislav Groppa candidează pentru funcţia de şef al statului
https://www.ipn.md/index.php/ro/medicul-stanislav-groppa-candideaza-pentru-functia-de-sef-al-statului-7965_975576.html
Medicul neurochirurg Stanislav Groppa este cea de-a doua candidatură la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, alături de fostul premier Zinaida Greceanâi.
Şeful interimar al Secţiei relaţii cu mass-media a Parlamentului, Sergiu Vladică, a comunicat pentru Info-Prim Neo că dosarul lui Groppa a fost depus la Comisia specială de desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova la 14 mai, aproape de ora 23.00, cu o oră până la expirarea termenului limită.
Această candidatură a fost înaintată de către 15 deputaţi din fracţiunea Partidului Comuniştilor.
Stanislav Groppa este membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar la USMF „N. Testemiţanu”. Activează în funcţie de director al Clinicii de Neurologie şi Neurochirurgie, şeful laboratorului de neurobiologie şi genetică medicală, consultant al laboratorului de genetică medicală. Este membru a organizaţiei internaţionale de stroke a Academiei Europene de Epilepsie.
La 15 mai Stanislav Groppa împlineşte vârsta de 53 ani.
Potrivit legislaţiei, în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova poate fi ales orice cetăţean al R. Moldova cu drept de vot, care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Candidaturile trebuie să fie susţinure de cel puţin 15 deputaţi.
Alegerea şefului statului va avea loc la 20 mai. Acesta urmează a fi ales cu votul a trei cincimi din totalul deputaţilor, adică 61 de parlamentari din cei 101 care formează legislativul.
Preşedintele este ales prin vot secret. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează, în termen de cel mult 3 zile, un al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în primul tur. Dacă în turul al doilea nici un candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Alegerile repetate au loc în termen de 15 zile de la ultimele alegeri ordinare în care nu a fost ales preşedintele R. Moldova. Dacă şi după alegerile repetate noul preşedinte nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
Opoziţia a anunţat în repetate rânduri că nu va înainta candidaţi şi nu va participa la alegerea şefului statului. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate în actualul Parlament, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele.