Medicii susţin că o epidemie de gripă s-ar putea declanşa în R. Moldova nu mai devreme de luna februarie
https://www.ipn.md/index.php/ro/medicii-sustin-ca-o-epidemie-de-gripa-s-ar-putea-declansa-in-r-moldova-nu-mai-de-7967_963042.html
Medicii susţin că, în acest an, o epidemie de gripă s-ar putea declanşa nu mai devreme de luna februarie.
Solicitat de Info-Prim Neo, cercetătorul ştiinţific din cadrul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Damian Ciobanu a declarat că, deocamdată, la toate cele 9 puncte santinelă amplasate în diferite zone ale R. Moldova nu a fost înregistrat nici un caz de gripă.
Potrivit lui Ciobanu, din cauza vremii calde, din păcate, s-au înmulţit viruşii care există de obicei în timpul toamnei, aceştia nefiind schimbaţi cu cei gripali. Specialistul susţine că aceste viroze, destul de agresive, ar putea să dispară pe la jumătatea lunii februarie.
Debutul sezonului rece 2006-2007 arată o activitate gripală mai scăzută în Europa în comparaţie cu aceeaşi perioadă a sezonului trecut, însă se înregistrează o creştere a numărului de cazuri în Irlanda de Nord, Scoţia, Suedia, în Franţa, unde evoluează focare regionale de intensitate medie, spune sursa citată. Dominante sunt virusurile gripale de tip A, iar dintre acestea virusurile A/H1N1 şi A/H3N2, folosit pentru vaccinurile sezoniere, ceea ce înseamnă că persoanele care deja s-au vaccinat vor fi protejate sau vor face o formă mai uşoară de gripă.
Recent, un grup de cercetători americani a distins particulele virusului gripal prin tomografia electronică tridimensională, ceea ce oferă posibilitatea identificării trăsăturilor particulare ale tulpinilor înalt virulente şi poate arăta cum anticorpii inactivează virusul, cum recunosc virusurile celulele susceptibile şi cum pătrund în ele, în cursul infecţiei. Una dintre dificultăţile care au împiedicat până acum studierea structurii virusului gripal este inexistenţa a două particule virale identice, particularitate care îl deosebeşte de alte virusuri.