logo

Mecanismul 2% reprezintă o modalitate de a-i arăta statului unde să direcționeze banii publici, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/mecanismul-2-reprezinta-o-modalitate-de-a-i-arata-7967_1096074.html

Mecanismul de direcționare a 2% din impozite către o organizație neguvernamentală sau o entitate religioasă ia amploare în Republica Moldova. Reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat spun că tot mai mulți cetățeni aleg să susțină astfel o cauză nobilă. Reprezentanții societății civile spun că legea 2% reprezintă o formă a democrației prin intermediul căreia cetățenii decid cum sunt cheltuiți banii publici, notează IPN.

Misiunea Socială „Diaconia” este prestator de servicii sociale. Șeful Misiunii, Igor Belei, spune că banii direcționați de cetățeni din impozite prin mecanismul 2% ajung la persoanele vulnerabile din toate raioanele țării.

„Avem diferite forme de implicare a oamenilor, atât în campanii, cât și permanent, sunt oameni care deja au exercițiul solidarității, iar mecanismul  2% este următorul pas către demersul nostru de bine comun. Nevoile pe care le identificăm sunt peste capacitatea noastră de intervenție, nu există comunitate în care să nu existe un bătrân sau o familie în situație de vulnerabilitate. Există un concurs între departamente, cine va accesa aceste fonduri din 2% pentru că nevoile sunt foarte mari peste tot”, a spus directorul Misiunii Sociale „Diaconia” în cadrul emisiunii Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venitul obţinut în anul precedent către o organizaţie neguvernamentală sau entitate religioasă.

„Persoana fizică care nu are datorii la bugetul public național are dreptul să direcționeze 2% în favoarea unei organizații necomerciale sau cult religios. Este un procedeu foarte simplu. Dacă ai semnătură electronică, este suficient doar să introduci codul fiscal și să selectezi entitatea spre care vrei să direcționezi. Cu fiecare an tot mai mulți contribuabili direcționează aceste 2%”, a explicat reprezentanta Serviciului Fiscal de Stat, Jana Griciuc.

Reprezentanții societății civile spun că mecanismul 2% contribuie la fortificarea sectorului neguvernamental.

„Republica Moldova are acest mecanism din 2017. Nu este o invenție moldovenească, mai multe țări din Europa Centrală și de Est aplică acest mecanism de zeci de ani. Scopul acestui mecanism este de a susține o cauză publică. Practic, cetățenii spun statului unde să meargă banii publici. 2% sunt, de fapt, bani din impozite, nu sunt bani din buzunarul persoanei, sunt bani pe care statul deja i-a colectat și de ce să nu-i spunem statului ce să facă cu o parte din acești bani? În localități, ONG-urile sau cultele religioase știu ce necesități are acea comunitate. Prin acest mecanism de 2% avem posibilitatea să ne implicăm pentru a susține cauzele care merită”, a spus președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

Datorită mecanismului 2%, de la intrarea în vigoare a legii, peste 40 de milioane de lei au ajuns în sectorul necomercial.