MEC intenţionează să creeze o bază unică de date privind investiţiile străine directe în R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/mec-intentioneaza-sa-creeze-o-baza-unica-de-date-privind-investitiile-straine-di-7966_963905.html
Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) intenţionează să creeze o bază unică de date privind investiţiile străine directe în R. Moldova. Deja a fost creat un mecanism de monitorizare a investiţiilor străine directe în ţară, iar Camera Înregistrării de Stat şi Banca Naţională a Moldovei au prezentat informaţii utile referitor la investiţiile care vin în ţară şi sectoarele în care acestea urmează a fi utilizate.
Potrivit ministrului Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, îmbunătăţirea climatului investiţional este una dintre priorităţile de baza ale MEC pentru 2007, urmând să fie lansat un şir de iniţiative legislative. În special este vorba despre proiectul de lege cu privire la Parcurile industriale, care urmează a fi prezentat Guvernului spre aprobare, de proiectele de lege cu privire la parteneriatele publice private şi cu privire la creditul ipotecar. Ultimul a fost deja elaborat şi este discutat cu comunitatea bancară pentru a fi înaintat Guvernului pe parcursul acestei luni.
Potrivit MEC, în 2006, ritmul de creştere a investiţiilor în capital fix a fost superior ritmului de creştere a Produsului intern brut. Pentru prima data, investiţiile în capital fix au înregistrat o cifră-record de circa 9,58 mlrd lei şi s-au majorat cu 17 % faţă de anul precedent.
În structura creşterii investiţiilor în capital fix, cota majoritară a revenit investiţiilor străine, al căror volum în 2006 a crescut cu 35%. Investiţiile străine directe în economia naţională a RM au înregistrat cel mai înalt nivel de creştere în 2006 şi au constituit aproximativ 336 mil. USD, sau o cifră netă de 205 mil. USD.
În anul trecut s-a atestat o creştere cu 31,3% a capitalului subscris şi venitului reinvestit, precum şi a investiţiilor în sectorul bancar. Dacă în 2002-2005 valoarea acestora varia de la 6,3 mil. USD până la 11,9 mil. USD, atunci în 2006 aceste investiţii au constituit 37 mil. USD. Cele mai mari investiţii în capitalul subscris (în formă de emisiuni suplimentare de acţiuni) în 2006 au fost efectuate de Băncile comerciale "Eximbank" SA (cumpărător - investitorul Veneto Banca din Italia), "Unibank" şi Banca Comercială Română. Investitorii din Olanda şi Slovenia au procurat acţiuni ale Băncii comerciale "Moldova-Agroindbank".
Volumul venitului reinvestit a atins, în 2006, cifra de 42,3 mil. USD, de 1,3 ori mai mult decât în anul precedent.