MEC apreciază integrarea europeană drept o axă de referinţă a R. Moldova pentru politica externă şi cea internă
https://www.ipn.md/index.php/ro/mec-apreciaza-integrarea-europeana-drept-o-axa-de-referinta-a-r-moldova-pentru-p-7966_962002.html
Integrarea europeană reprezintă pentru R. Moldova o axă de referinţă atât pentru política externă, cât şi pentru politicile interne, a declarat viceministrul Economiei şi Comertului Viorel Melnic în cadrul Forumului Economic Sud-Est European de la Sofia (Bulgaria), care are loc în perioada 31 octombrie - 1 noiembrie.
Potrivit viceministrului, pentru extinderea relaţiilor de parteneriat şi cooperare dintre R. Moldova şi comunitatea europeană şi a ameliorării climatului investiţional, Guvernul de la Chişinău efectuează reforme structurale orientate spre atragerea investiţiilor străine, asigură condiţii pentru afaceri. Pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil, au fost depuse eforturi pentru crearea unor condiţii benefice pentru activitatea de întreprinzător, oferirea garanţiilor şi avantajelor agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul RM, susţine oficialul.
Potrivit lui Melnic, o importanţă deosebită are decizia UE de a include R. Moldova, începând cu 1 ianuarie 2006, în lista ţărilor beneficiare de regimul de comerţ preferenţial GSP Plus. Respectarea angajamentelor asumate în cadrul titlului III al APC sunt esenţiale pentru autorităţile moldoveneşti, întru eliminarea restricţiilor cantitative, dublei impuneri tarifare şi aplicarea MFN în strictă concordanţa cu conţinutul normativ al APC. Au fost întreprinse mai multe măsuri în vederea obţinerii din partea UE a Preferinţelor Comerciale Autonome.
În 2006, au fost restabilite relaţiile cu FMI, fiind semnat noul acord de creditare al Consiliului Executiv al FMI cu RM, care se bazează pe angajamentele R. Moldova asumate în SCERS şi în Planul de acţiuni RM-UE. Acest fapt a avut drept consecinţă acceptul Clubului Creditorilor de la Paris de a restructura datoria externă a RM. Concomitent, sunt depuse eforturi de atragere a investiţiilor pentru realizarea proiectelor în domeniile prioritare, în comun cu organismele internaţionale - FMI, Banca Mondială, PNUD, BERD, OCEMN, PSESE, ONUDI etc.
Actualmente, în R. Moldova activează peste 2300 de întreprinderi cu capital străin, care pe parcursul ultimilor 10 ani au investit în economia naţională circă 1,1 mlrd. USD. Totodată, R. Moldova a încheiat acorduri bilaterale cu 35 de ţări ale lumii privind promovarea şi protecţia reciprocă a investiţiilor.