logo

Materialele jurnalistice pot prejudicia anchetele organelor de drept, declaraţii


https://www.ipn.md/index.php/ro/materialele-jurnalistice-pot-prejudicia-anchetele-organelor-de-drept-declaratii-7967_1012516.html

Publicând anchete, jurnaliştii deseori prejudiciază dosarele intentate de către organele de drept. La dezbaterea „Reacţia organelor de drept la investigaţiile jurnalistice şi fortificarea colaborării dintre mass-media şi organele de drept în investigarea cazurilor de corupţie”, participanţii au menţionat că materialele jurnalistice sunt văzute inclusiv de persoanele vizate, care reuşesc să ascundă probe de organele de drept, transmite IPN.

Prezent la eveniment, ministrul afacerilor interne Dorin Recean a remarcat că poliţia este foarte atentă la tot ce scrie presa. „Mai ales în 2014 suntem şi mai atenţi la tot ce ţine de corupţie. Avem o listă întreagă de cazuri investigate de poliţie după sesizările din presă”, a subliniat oficialul.

Dorin Recean a remarcat că este recunoscător pentru presiunea asupra organelor de drept pusă de către mass-media prin materialele lor. Ministrul a adăugat că există carenţe mari în sistem cu care se luptă. El a remarcat că în organele de interne există persoane foarte eficiente, dar multe au carenţe la capitolul integritate. Astfel, potrivit oficialului, astăzi un colaborator îşi poate risca viaţa reţinând un criminal, iar mâine poate lua mită de la nişte traficanţi.

Cristina Ţărnă, vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a remarcat că imediat cum se publică o anchetă jurnalistică, ea poate fi citită inclusiv de persoanele vizate, care încep să ascundă probe şi să caute martori, împiedicând astfel desfăşurarea anchetei de către organelor de drept.

Vicedirectorul CNA a mai spus că jurnaliştii au un fel de frică să ajute organele de drept să investigheze unele cazuri publicate de ei. Astfel, dacă un jurnalist este citat de CNA şi dacă i se solicită materialele pe care s-a bazat ancheta, jurnalistul o percepe ca pe o persecuţie. Cristina Ţărnă consideră că jurnaliştii ar trebui să accepte să participe la procesele de judecată, deoarece aceasta din start ar asigura integritatea acestui proces.

Şeful adjunct al Procuraturii Anticoruptie, Adrian Popenco, a subliniat şi el că în ultima perioadă sunt tot mai multe cazuri investigate de procurori după ce s-au sesizat din mass-media. „Ne disciplinează mai mult investigaţiile din presă”, a adăugat procurorul.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, a specificat că dependenţa instituţiei pe care o conduce de materialele jurnalistice este foarte mare. Statistica CNI arată că circa 70% din investigaţiile pornite sunt făcute în baza sesizărilor din presă. În perioada 12-13 mai şi pe 6 iunie, CNI organizează seminare pentru consolidarea comunicării cu mass-media.

Dezbaterea „Reacţia organelor de drept la investigaţiile jurnalistice şi fortificarea colaborării dintre mass-media şi organele de drept în investigarea cazurilor de corupţie” a fost organizată de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice.