logo

Materialele ce reprezintă abuz sexual asupra copiilor vor putea fi raportate pe siguronline.md


https://www.ipn.md/index.php/ro/materialele-ce-reprezinta-abuz-sexual-asupra-copiilor-vor-putea-7967_1099354.html

Materialele din mediul online cu conținut care reprezintă abuz sexual asupra copiilor vor putea fi raportate anonim pe platforma siguronline.md. Conținutul va fi analizat, iar dacă se constată ilegalități, va fi sesizată poliția pentru a obliga furnizorii de servicii să înlăture acestemateriale din internet, transmite IPN.

Adrian Efros, ministru al afacerilor interne, a comunicat într-o conferință de presă că a fost creat și operaționalizat Mecanismul național de raportare a materialelor de abuz sexual față de copii. Prin acest mecanism de cooperare Ministerul Afacerilor Interne și-a propus să conecteze strategiile naționale în domeniul afacerilor interne și viziunea Uniunii Europene privind combaterea crimei organizate pe dimensiunea exploatării sexuale a copiilor.

„Cu ajutorul acestui mecanism național vom reduce de trei ori timpul de blocare a materialului de abuz sexual față de copii. De asemenea, serviciul permite fiecărui cetățean să participe activ în lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor, asigurând astfel un ecosistem digital cât mai sigur. Mecanismul ne permite identificarea mai rapidă a făptuitorilor și pedepsirea acestora, fie că vorbim despre producători sau consumatori. Totodată, prin înlăturarea materialelor ilegale de pe internet evităm victimizarea repetată a copiilor determinată prin circulația acestor materiale prin internet, prin vizualizarea, distribuirea sau posesia acestor materiale. De asemenea, pentru a fi operativi în luna aprilie anul curent Moldova a devenit membră a rețelei globale INHOPE, rețea ce întrunește 52 de servicii de raportare a astfel de cazuri”, a spus Adrian Efros.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat că tehnologiile noi au creat riscuri noi legate de exploatarea și abuzul sexual online asupra copiilor din întreaga lume. Nou mecanism național creat de Guvernul Republicii Moldova și La Strada, finanțat de Statele Unite prin Biroul Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA, va consolida capacitatea țării de a proteja copiii de exploatarea și abuzul sexual online. Acesta permite rezidențelor Republicii Moldova să raporteze conținutul online problematic astfel încât materialele cu scop de exploatare și abuz să fie eliminate.

Elena Botezatu, director executiv al centrului internațional La Strada Moldova, a spus că acest serviciul a fost creat pentru a face internetul mai curat, mai bun, inclusiv pentru copii, pentru a asigura o protecție mai eficientă a victimelor. Acest serviciu activează în baza unor standarde internaționale. Durata medie de înlăturare a materialelor din spațiul online este până la două zile și jumătate, astfel mii de copii din întreaga lume se pot simți mai în siguranță.