logo

Măsuri temporare de protejare a pieţei interne, aplicate la unele produse importate


https://www.ipn.md/index.php/ro/masuri-temporare-de-protejare-a-pietei-interne-aplicate-la-unele-7966_1026246.html

Până la sfârşitul anului curent la importul produselor lactate, cărnii şi cimentului din Ucraina vor fi aplicate taxe vamale. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern, transmite IPN.

Aplicarea taxelor vamale la produsele nominalizate este temporară, urmărind scopul de a proteja piaţa internă de importurile, în special de produse lactate şi carne din Ucraina, care au crescut în ultimele luni cu circa 15%, fapt semnalat în repetate rânduri de către agenţii economici autohtoni, procesatori de lactate şi carne. Aceştia susţin că sunt nevoiţi să activeze în condiţii de concurenţă neloială, în ţara vecină fiind mai ieftine nutreţurile.

Proiectul deciziei a fost elaborat de Ministerul Economiei, care şi-a propus să desfăşoare o întâlnire până la finele acestei luni cu experţi din Ucraina pentru a face un schimb de opinii suplimentar la această temă şi eventual pentru a identifica soluţii. Totodată, premierul Pavel Filip a recomandat Ministerului să discute amplu cu toate părţile interesate, deoarece limitarea importului acestor produse ar putea conduce la majorarea preţurilor la ele.

Normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, la care Moldova este membră cu drepturi depline, permit aplicarea unor măsuri de protejare a pieţei interne, dar pe o perioadă scurtă.

Reprezentanţii producătorilor agricoli au reiterat recent îngrijorarea că autorităţile nu introduc taxe vamale de import la produsele din carne de pui şi la lactate din Ucraina menţionând că producătorii autohtoni sunt extrem de afectaţi de majorarea volumului de produse de acest gen care vin pe piaţa locală.