logo

Masanobu Yoshii: Cunoştinţele despre cultura şi viaţa unei ţări sunt baza unei prietenii


https://www.ipn.md/index.php/ro/masanobu-yoshii-cunostintele-despre-cultura-si-viata-unei-tari-sunt-baza-unei-pr-7967_1037416.html

Cunoştinţele despre societatea, cultura şi viaţa unei ţări reprezintă baza unei relaţii bune de prietenie. Declaraţia a fost făcută de către ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, vineri seara, 6 octombrie, la deschiderea celei de-a II ediţie a Festivalului filmului japonez la Chişinău. În cadrul evenimentului de două zile, spectatorii au la dispoziţie patru filme despre ţara soarelui răsare, dintre care unul a fost difuzat ieri seara. Toate filmele sunt prezentate la cinematograful „ODEON”, transmite IPN.

Masanobu Yoshii a amintit că în acest an Republica Moldova şi Japonia marchează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Pe parcursul acestor ani, spune diplomatul nipon, relaţiile de prietenie dintre cele două state au fost în continuă creştere, au devenit mai puternice şi s-au dezvoltat în mai multe domenii, între care şi cel cultural. „Ambasada Japoniei în Republica Moldova s-a deschis anul trecut. Noi, membrii ambasadei, depunem eforturi pentru a dezvolta aceste relaţii de prietenie dintre ţările noastre”, a spus Masanobu Yoshii.

Ieri seara, a fost demonstrat filmul „Thermae Romae”, o poveste a unui arhitect al Imperiului Roman, care a decis să călătorească în timp şi în timpul călătoriei se pomeneşte într-o casă de baie japoneză. De acolo el preia elemente de cultură japoneză pe care le-a aplicat la Roma, unde a avut un mare succes.

Sâmbătă, 7 octombrie, la ora 11.00, va putea fi vizionat filmul cu subtitrare în limba rusă „Povestea gătitului în stilul Samurai”, despre o bucătăreasă talentată, dar încăpăţânată, fapt care a dus la divorţul de soţul ei, la un an de la căsătorie. Cu toate cele întâmplate, ea este rugată de o doamnă să se căsătorească cu fiul ei pentru a-l învăţa să gătească.

La ora 13.15, este programat să fie difuzat filmul „Mameshiba”, la fel cu subtitrare în limba rusă. Acesta prezintă călătoria unui bărbat de vârstă medie cu un căţel de câteva luni, în căutarea mamei sale care a fugit de acasă.

La ora 15.15, va fi difuzat ultimul film în cadrul Festivalului „Să nu mă supravegheze nimeni”, de asemenea, cu subtitrare în limba rusă. Filmul este o dramă care descrie temerile unei societăţi moderne, reflectă suferinţa unei familii în care creşte un minor infractor.

În holul cinematografului, spectatorii, până la începerea filmelor, dar şi după vizionare, pot vedea o expoziţie de ikebane japoneze. Prima ediţie a Festivalului de film japonez a fost organizată în luna martie. Ambele ediţii sunt dedicate celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale dintre Japonia şi Republica Moldova.