logo

Martor în dosarul „Frauda bancară” afirmă că are probe pentru condamnarea făptașilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/martor-in-dosarul-frauda-bancara-afirma-ca-are-probe-7967_1103095.html

Denis Urechi, care are statut de martor în dosarul „Frauda bancară”, afirmă că dispune de suficiente probe și poate oferi suficiente informații instanței de judecată pentru ca făptașii din acest dosar penal să fie condamnați. Având această calitate deja de 11 ani, spune că s-a confruntat cu numeroase presiuni, inclusiv arestare și condamnare într-un dosar falsificat, dar nimeni nu a reușit să-l determine să-și schimbe poziția.

Într-o conferință de presă la IPN, Denis Urechi a declarat că în anul 2018, când se afla în Penitenciarul nr. 4, asupra sa a fost organizată o tentativă de omor. Potrivit lui, până în prezent acest caz nu se examinează, iar procurorul Alexandru Arcer sabotează examinarea dosarului. „Neavând posibilitatea să mă influențeze pentru a-mi schimba declarațiile, grupul criminal a organizat răpirea mea și plasarea în penitenciar. Pe data de 27 octombrie am fost luat de către poliție în lipsa oricăror acte, din biroul meu, și dus în penitenciar, unde m-au ținut 56 de zile. Ca urmare, mi se aplică amnistie și peste 56 de zile ies la libertate. În baza căror acte am fost reținut, nu am idee”, a menționat Denis Urechi.

Avocații săi au adresat mai multe solicitări în toate structurile naționale și internaționale, iar Ministerul Justiției a inițiat chiar și o procedură administrativă în care s-a stabilit că el este reținut în penitenciar la indicația Procuraturii Anticorupție, spune Denis Urechi și solicită stabilirea adevărului și a vinovaților pentru încarcerarea martorului pe dosar.

Denis Urechi a venit cu acuzații la adresa procurorului general interimar, Ion Muntean, în legătură cu faptul că în perioada în care el se afla în penitenciar a clasat un dosar penal conex cu dosarul frauda bancară. Pentru înțelesul tuturor: dosarul „Frauda bancară” episodul Eximbank.

Denis Urechi a mai spus că Procuratura Anticorupție și procurorul general interimar persecută martorii și distrug probele. Potrivit lui, frauda bancară a avut loc în perioada „statului capturat”, însă ceea ce a urmat a agravat situația și mai mult.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.