logo

Marșul Congresului Civic: „Noi nu ne vindem!”


https://www.ipn.md/index.php/ro/marsul-congresului-civic-noi-nu-ne-vindem-8011_1082805.html

Membri și simpatizanți ai Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, în frunte cu ex-comuniștii Mark Tkaciuc și Iurie Muntean, au mărșăluit în coloană, acompaniați de fanfară, de la Circul din Chișinău, pe străzile din capitală, scandând: „Noi nu ne vindem” și „Выбор есть, Гражданский Конгресс”. Marșul a avut și o denumire generică: „Marșul incoruptibililor”, transmite IPN.

Mark Tkaciuk, unul din liderii formațiunii, a menționat că, dacă vor câștiga incoruptibilii, vor putea proteja ceea ce are țara mai de preț: cetățenii și drepturile lor. „Dacă vor câștiga incoruptibilii, înseamnă că vom avea tehnologii moderne, universități, școli, spitale, muzee, biblioteci. Dacă vor câștiga incoruptibilii, înseamnă că vom avea lege și dreptate. Dacă vor câștiga incoruptibilii, înseamnă că vom avea o țară care nu se vinde. Altfel nu poate fi. Altfel deja a fost. Ajunge să dăm înapoi. Noi nu vom capitula pentru că noi nu ne vindem”, a declarant politicianul.

Iurie Muntean, candidat la funcția de deputat din Partea Congresului Civic, a remarcat că Moldova este o țară unită. „Fără majoritari titulari, fără minoritari netitulari, fără băștinași, fără venetici, suntem o națiune civică unită. Moldova nu se vinde”, a spus el.

O susținătoare a partidului, Tatiana Bujniță-Tricolici, a spus că a venit la marș să spună cu voce tare că este ferm încrezătoare că „țara nu se vinde, nu se vând prietenii, nu se vinde dragostea, nu se vând prietenii, nu se vinde viitorul copiilor acestei țări. „Și, dacă noi suntem convinși de aceasta, înseamnă că problema nu este în mine, problema nu este în noi, problema este în cei care stau în Parlament și în Guvern”, a spus manifestanta

Un alt participant la marș, Mihail Bursuciuc, angajat în sistemul medical, a remarcat că toți dau vina pe medicină, spun că sistemul de sănătate nu a făcut față pandemiei, toți dau vina pe insuficiență de bani, dar, de fapt, sunt bani, doar că ei sunt folosiți „pentru funcționari și slugile lor”. „Sunt bani pentru vile luxoase, mașini, salarii grase”. „Viața nu se vinde. Viața nu e o marfă. Vrem să le spunem boierilor că Moldova va deveni un stat echitabil sau va dispărea definitiv”, a subliniat bărbatul.

O altă susținătoare, Natalia Dașkevici, declară că, de zeci de ani oamenii sunt hrăniți cu promisiuni că vor trăi bine, dar acest lucru nu se întâmplă. Taxele, vârsta de pensionare se măresc. „Ajunge să-i alegem pe cei care ne mint. Ajunge să alegem pe cei care ne fură. Noi merităm un viitor mai bun. Noi alegem țara unde nu sunt înjosiți pensionarii, profesorii, simplii și lucrătorii medicali. Noi nu ne vindem votul, noi alegem Congresul Civic”, a spus ea.

Petru Stafi, încă un susținător al formațiunii, s-a adresat către cetățenii Republicii Moldova care s-au săturat de hoți, de scheme. El i-a îndemnat să vină pe 11 iulie la alegerile parlamentare anticipate și să voteze Congresul Civic. „Haideți cu toții împreună, noi și numai noi, cetățenii Republicii Moldova, să creăm adevărata poveste de succes a Republicii Moldova”, a spus Petru Stafi.

Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic a desemnat 101 candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cap de listă fiind Iurie Muntean. Formațiunea se regăsește pe poziția a doua în buletinul de vot.