logo

Mark Mazureanu despre acțiunile poliției: limitările de drepturi au fost rezonabile și proporționale


https://www.ipn.md/index.php/ro/mark-mazureanu-despre-actiunile-politiei-limitarile-de-drepturi-au-8004_1092818.html

Guvernarea a reușit să gestioneze adecvat situația din centrul Chișinăului și să restabilească ordinea publică pe artera principală a orașului. Este opinia expertului în domeniul societății civile, Mark Mazureanu, și a fost expusă în timpul dezbaterii publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit specialistului, deși oamenii legii au limitat dreptul unor cetățeni de a protesta, această limitare a fost una rezonabilă.

În timp ce reprezentanții Partidului politic Șor spun că la acțiunea de protest de ieri, în centrul Chișinăului au participat 70 de mii de oameni, poliția anunță că la manifestație ar fi participat puțin peste 6 mii de oameni. Specialistul în societate civilă, politici comparate și propaganda, Mark Mazureanu, spune că dacă cheltuielile suportate de organizatorii protestului ar fi făcute publice, ar putea fi determinat ușor numărul real al protestatarilor.

„Un partid are nevoie de cheltuieli în procesul organizațional, dar partidul trebuie să-și declare cheltuielile. Orice partid politic care mobilizează oameni vrea să se umfle în pene și să arate că mobilizarea e mai mare. Avem o situație când se operează foarte mult cu resurse nedeclarate. În Moldova întotdeauna a existat lipsă de transparență la folosirea resurselor în campanii electorale. În cazul protestelor e încă o situație când se operează cu cash, iar din acest motiv nu putem evalua câți oameni au fost mobilizați, cât transport a fost folosit. Dacă s-ar face o evaluare cât s-a cheltuit, am putea determina capacitățile de mobilizare a oamenilor, a spus expertul Mark Mazureanu.

Deși numărul participanților la protestul de ieri a fost unul mai mare față de protestele organizate săptămânile trecute, oricum masa protestatară nu are capacitatea de a obține schimbarea puterii, spune expertul.

„În cazul nostru avem o situație economică precară, nu avem cea mai bună situație de politică externă, dar protestele chiar dacă ar crește în amploare, ele nu vor avea rezultatele dorite de forțele politice. Protestul apare ca o formă de presiune atunci când autoritatea centrală nu reușește în timp rezonabil să soluționeze problemele care apar. Protestul este o formă de rezistență. Eu nu sunt de partea protestului dat, dar de principiu un protest trebuie să provoace un disconfort. Cu cât mai mare este disconfortul provocat de protest, cu atât mai insistent autoritatea publică este împinsă la acțiune”, a mai spus specialistul în societate civilă, politici comparate și propagandă.

Ieri, poliția a evacuat corturile protestatarilor instalate în centrul Chișinăului. Iar astăzi, președinta Maia Sandu a salutat intervenția „calmă și în limitele legii” a polițiștilor care au demontat corturile protestatarilor și au restabilit ordinea publică în centrul Chișinăului.

„Eu să fi fost profesorul care dă note pentru modul de administrare a unei situații, aș da nota 9 pentru felul cum s-a rezolvat problema. A fost în parametrii legali, a fost bine explicat publicului, presa a înțeles relativ bine și a transmis mesajul. Au fost incidente, dar asta se întâmplă când e coerciție. Au fost limitări de drepturi, dar au fost rezonabile și proporționale”, a spus Mark Mazureanu.

Dezbaterea la tema „Protestele antiguvernamentale: motive, cerințe, actori, acțiuni și efecte”, este ediția a 264-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de Fundația germană „Hanns Seidel”.